Fr

TRAINING&BOOKS

SXSW Austin, hier ben ik dan!, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamic)

Maandag 15 Maart 2021

SXSW Austin, hier ben ik dan!, door Danny Devriendt (MD, IPG/Dynamic)

Tristesse en ontgoocheling. Voor het eerst in zestien jaar zal ik mijn twee lievelingsweken van het jaar niet doorbrengen in Austin, Texas. Vorig jaar weerstond ik de hel, het einde van de wereld, de lockdown, het gesloten luchtruim, de toiletpapierschaarste, de Trump-crisis en een onzichtbare valserik die SARS2 werd genoemd om op het SXSW 2020 te geraken. Ik kwam er voor gesloten deuren te staan: het festival werd geannuleerd, de stad was in shock en een paar duizend enthousiaste die hard fans van innovatie zaten vast.
 
Twaalf maanden, een nieuwe president, twee lockdowns en drie quarantaines later, pak ik opnieuw mijn spullen. Niet om naar Austin te vertrekken (soms gebruik ik de zweem van gezond verstand die me nog rest ook echt), maar wel om naar het SXSW te gaan. De week die komt zal ik doorbrengen in een bubbel van innovatie, ver van de rest van de wereld, ik zal leven volgens de Amerikaanse tijd, om zoveel mogelijk van het SXSW mee te pikken. Mijn bier van de microbrouwerij staat koud, de White Russians zijn klaar en er liggen wat kleine barbecuestukken traag te roken. SXSW zonder dat Texaanse tintje is immers onmogelijk.
 
E-living the SXSW Life
 
Nu ik niet door het Convention Center van Austin kan slenteren, noch rondhangen in de Techset Lounge of naar de schildpadden van de County Line kijken, zal ik genoegen nemen met de beste optie die me rest: VR. Het SXSW zal een XR reality (extended reality, een realiteit die zowel virtual, extended als mixt is) onthullen ter gelegenheid van de festivaleditie van 2021: een virtueel online event op doping. De organisatoren recreëerden in virtual reality de conferentiezalen, de ontmoetingsplaatsen, alle herkenningstekens en monumenten in het centrum van Austin, van Congress Avenue tot Red River Street. Want zo is dat nu eenmaal, het SXSW… En ze moeten de reputatie van Austin als enigszins vreemd parallel universum toch hooghouden?
 
Het medium Austin 360 meldt dat het SXSW samengewerkt heeft met artiesten en XR bedrijven om de mooiste plekken van de stad in virtuele ruimtes te herscheppen, met inbegrip van het Paramount Theatre, het Contemporary Austin museum, de zalen van het Mohawk, de Empire Control Room & Garage en de Cedar Street Courtyard. In deze XR-spaces kunnen de deelnemers de panels en keynotes live volgen, terwijl ze tegelijk profiteren van speciale ontmoetingen en events. Er is ook een virtueel programma met films en 2D-video’s voor de heruitzending van de SXSW-programmatie beschikbaar. De XR-experience van het SXSW is te beleven op VRChat, via PC, PCVR en Oculus Quest headsets.
 
Future proof?
 
“Het festival is dit jaar opgepouwd rond zeven pijlers die zich in de eerste plaats concentreren op deze unieke periode in onze geschiedenis. Tegelijk geven ze een beeld van hoe de toekomst er zou kunnen uitzien”, aldus Hugh Forrest die voor het event verantwoordelijk is. Op de site van het SXSW vinden we wat meer info over deze grote thema’s:
 
Hoogdringendheid

In 2020 werden problematieken als rassenongelijkheid, armoede, nationalisme en de klimaatcrisis nog groter, te midden van een wereldwijde epidemie. De toekomst zal afhangen van de mate waarin professionele, maatschappelijke, wetenschappelijk en technologische communities in staat zullen zijn om samen te werken. Welke doorbraken zijn noodzakelijk om onmiddellijke en duurzame vooruitgang te genereren?
 
Welke richting kiest technologische innovatie?

Als we een reële verandering als samenleving willen bewerkstelligen, moeten de vele manieren waarop de technologische industrie onze levens beïnvloedt als een positieve kracht ingezet worden. Welke lessen moet deze industrie die onlosmakelijk met ons bestaan verbonden is uit haar huidige zwaktes trekken om te bouwen aan een betere toekomst?
 
Culturele veerkracht in de kunst

Tijdens bewogen en chaotische periodes ontluikt vaak uitzonderlijke kunst. Wat voor impact zal de uitbarsting van creativiteit die we nu zien in de muziek, film, literaire, visuele en andere kunsten hebben op onze cultuur het komende decennium en daarna?
 
De wedergeboorte van de onderneming

Van start-ups en kleine bedrijven tot grote firma’s, het kapitalisme moet in vraag worden gesteld op het moment waarop we nadenken over de heropbouw van de globale economie. Een eventuele upgrade om de spelregels gelijk te maken is mogelijk, als we de kans grijpen om te evolueren naar eerlijkere systemen inzake afkomst, gender en klasse.
 
Getransformeerd entertainment

De conventionele braafheid van de entertainmentindustrie is zijn luster kwijt, in het licht van de geëvolueerde consumptiegewoonten, de technologische doorbraken en een toegenomen aandacht voor maatschappelijke problematieken. Deze druk kan alleen maar uitmonden in een onafwendbare en noodzakelijke metamorfose. Welke lessen kunnen de muziek-, film-, televisie-, sport- en gamingindustrie hieruit trekken om de almaar snellere veranderingen bij te houden?
 
Connectie in de deconnectie

We leven levens die we nooit hadden kunnen dromen, terwijl we onze persoonlijke versie van de best mogelijke wereld betreden. De gevolgen van sociaal isolement liggen al jaren te gisten. Online platformen behoren ondertussen tot de zeldzame tools waarover we beschikken om een zekere gemeenschapszin in stand te houden. Hoe kunnen we terug naar een wereld waar de individuele bekommernissen plaatsmaken voor menselijke waarden?
 
Onontgonnen toekomst

Biohacking, privéreizen in de ruimte, kwantumfysica, een drastische verlenging van het mensenleven, droneleveringen… Allemaal concepten die ooit sciencefiction leken, maar vandaag tot de nabije toekomst behoren. Wat voor revolutionaire ideeën zullen de volgende generatie innovators inspireren?
 
Er gaat niets boven enkele gesprekken en discussies om je neuronen op te warmen en je hersenen te prikkelen om een door corona besmet jaar te begraven. Ik heb je gemist, SXSW. Mijn hoofd is zover: hier ben ik.

Archief / TRAINING&BOOKS