Fr
Close

MEDIA

Naburig recht: De Australische regering laat haar wetsontwerp goedkeuren

Zondag 28 Februari 2021

De Australische regering heeft dus de wet goedgekeurd die beschouwd wordt als de eerste in haar soort in de bittere strijd tussen technologiegiganten en nationale regelgevende instanties. Deze wet die de platformen verplicht de media te vergoeden voor het overnemen van hun inhoud, werd aangenomen aangezien Facebook en Google het eens geraakten om te voorkomen dat ze onderworpen zouden worden aan bindende arbitrage door de Australische staat. Ze zou een model kunnen blijken voor het oplossen van conflicten tussen de Gafam en regelgevers over de hele wereld.
 
Na de goedkeuring van de wet door het Australische parlement, verleende Facebook zijn Australische gebruikers opnieuw toegang tot nieuwscontent, nadat die eerder geblokkeerd werd. In een blogpost verdedigde Nick Clegg, VP van Facebook en verantwoordelijk voor internationale zaken en communicatie, de positie van zijn groep en zei hij dat Facebook zich ertoe verbindt om de komende drie jaar wereldwijd minstens 1 miljard euro in nieuwscontent te investeren.
 
Door de aankondiging van deze envelop van 850 miljoen euro die toegewezen zal worden aan door Facebook geselecteerde media als onderdeel van distributieovereenkomsten, treedt het sociale netwerk in de voetsporen van Google. Dat hanteert sinds vorige zomer hetzelfde soort overeenkomsten en budget met zijn Google News Showcase. Google had ook al afgesproken om "aanzienlijke" bedragen te betalen in ruil voor de content van de twee belangrijkste Australische persgroepen, News Corp. en Nine Entertainment. 

Archief / MEDIA