Fr


Close

MEDIA

Gregory Vandenschrick (RMB): "Elke euro die bij onze lokale mediapartners geïnvesteerd wordt, vloeit terug naar de Belgische economie"

Woensdag 10 Februari 2021

Gregory Vandenschrick (RMB):

Ons FIFA 21 B2B tornooi dat op 4 februari van start ging, heeft zijn eerste kwalificatieduels voor de grote finale in juni achter de rug, met Wunderman en Proximus als eerst geplaatste finalisten. In afwachting van de tweede ronde die op 4 maart plaatsvindt, zetten we onze reeks interviews met onze sponsors voort.
 
Deze keer is Gregory Vandenschrick, sales director van RMB, aan de beurt. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om ons te vertellen over het esport aanbod van zijn mediapartners én een andere belangrijke hoogmis in real life: het EK 2020.
 
Waarom associeert RMB zich met ons FIFA-tornooi?
 
Ons belang is tweeledig. Dit initiatief komt allereerst tegemoet aan een aanbod op de markt. Onze partners namen al verschillende initiatieven in esport. Te beginnen met Tarmac, dat zich al heel vroeg positioneerde, met name met de Tarmac Ciné Sessions in Kinepolis, die uitgezonden worden op Twitch, YouTube en Auvio, waar ook esport-inhoud wordt gehost. Tot onze partners die sterk geïnteresseerd zijn in esport, behoren ook Tipik, NRJ, LN24 en sites van SellBranch (Azerion), voornamelijk jeuxvideo.com.
 
Het was dus commercieel logisch om dit initiatief te ondersteunen en ook de context speelt een rol: via alle merken en platforms die RMB vertegenwoordigt in digital, kunnen we meer dan 350.000 mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in esport en bijna 400.000 in gaming. Het is een overwegend jong publiek, maar waarin ook de 18-44 sterk vertegenwoordigd zijn.
 
Bovendien hebben we het gevoel dat er een groeiende interesse is van adverteerders, ook al is die nog aarzelend. We zien het natuurlijk in de elektronica, maar ook in de auto-industrie, in voeding etc.
 
Het tweede element is van menselijke orde, een pijler in het DNA van RMB. Zoals je weet, heeft dat het de afgelopen maanden hard te verduren gehad. Jullie FIFA-tornooi leek ons een goede manier om enthousiasme, beleving en samenhorigheid te stimuleren.
 
Om in de voetbalsfeer te blijven, jullie lanceerden zopas jullie crossmediale aanbiedingen voor het EK 2020. Die omvatten video, digital en sponsoring. Kun je er al iets meer over vertellen?
 
We hebben het inderdaad nog steeds over het EK 2020, ook al begint het evenement in juni dit jaar. Het tornooi zal doorgaan, de enige onzekerheidsfactor is de aanwezigheid van supporters in de stadions. Mocht die niet mogelijk zijn, denk ik dat een nog hoger bereik dan normaal gegarandeerd zal zijn.
 
Vanuit commercieel oogpunt hebben we, naast de packages die de spots integreren in de slots die we mogen verkopen, een alternatief aanbod gecreëerd voor de wedstrijden die worden uitgezonden op Auvio. Dat impliceert dat de spot die je op tv zult zien op La Une en Tipik, niet dezelfde zal zijn als degene die tegelijkertijd via VOD wordt uitgezonden, aangezien de doelgroep van Auvio iets jonger is. We hebben ook een hele reeks niet-klassieke aanbiedingen voor specifieke inhoud met betrekking tot het EK. Het gaat om een zestigtal magazines voor en na de wedstrijden van 18 en 21u.
 
Jullie hebben ook een innoverend aanbod uitgewerkt in DOOH, samen met Clear Channel.
 
Inderdaad. ‘The Goal of the Day’. Zoals de naam al doet vermoeden, is het de bedoeling om het beste doelpunt van de dag ervoor uit te zenden, op de RTBF natuurlijk, maar ook op straat, op de digitale schermen van Clear Channel. Het aanbod wordt gecommercialiseerd door RMB, waarbij DOOH en televisie worden gecombineerd - lineair en digitaal. Dat is een première en ik ben er zeker van dat het de eerste samenwerking van een reeks in wording is.
 
Dit EK zal wellicht anders worden dan anders. Zijn de adverteerders enthousiast?
 
Vorig jaar, eind januari, voordat het EK geannuleerd werd, hadden we al meer dan 50% van ons inventaris verkocht. Een jaar later zitten we al aan meer. Gezien de bijzondere omstandigheden en de mogelijk straffe prestatie van onze Rode Duivels, zijn de adverteerders zich er volgens mij terdege bewust van de zichtbaarheid die we kunnen bieden.
 
Bovendien zou het me niet verbazen dat we in deze context nog nieuwe producten bijmaken. Om in te gaan op specifieke verzoeken van onze klanten of onze mediapartners. Ik denk dan aan LN24, dat ‘talks’ rond het EK plant, maar ook aan de interesse die een alternatief programmarooster zoals AB dat traditioneel voorziet, kan wekken en dat meestal een recordaantal kijkers haalt tijdens de euro, omdat het een publiek aanspreekt dat op zoek is naar iets anders dan voetbal.
 
Hoe is het jaar voor de rest gestart?
 
Januari was respectabel, zelfs goed. Terwijl tv aan het eind van het jaar dienstdeed als toevlucht en de radio het moeilijker had, gebeurt nu bijna het omgekeerde. Ik denk dat de annulering van de Salons de media een nieuwe impuls heeft gegeven. We hebben in ieder geval een uitstekende maand januari gehad op de radio. Digital is ook veelbelovend en het werk dat we vorig jaar hebben verricht, werpt zijn vruchten af: we hebben vooral veel aanvragen voor de OLA.
 
Tegelijk stellen we veel voorzichtigheid vast bij adverteerders en bureaus: beperktere verbintenissen, veel stap voor stap beslissingen. Vanuit economisch standpunt kunnen we ze geen ongelijk geven, maar om het vol te houden moet de leuze 'meer flexibiliteit / minder engagement’ toch gepaard gaan met een minimum aan garanties.
 
Ik merk ook dat veel belangrijke RMB-adverteerders worden uitgedaagd door de markt, met voorwaarden die ons een beetje pijn doen. Voorwaarden die geen rekening houden met de waarde van het medium en die het gevaar inhouden die te kraken.
 
In het algemeen hebben we onthouden dat adverteerders en zelfs bureaus bevestigden dat ze de lokale omroepen graag wilden steunen, impliciet vs. Google en Facebook… ik hoop dat ze hun belofte zullen nakomen. We bieden hun in elk geval de formules die dat mogelijk maken.
 
Ik wil er in dat verband graag aan herinneren dat elke euro die bij onze lokale mediapartners geïnvesteerd wordt automatisch terugvloeit naar de Belgische economie.
 
Nog even iets over adressable?
 
Addressable, dat we eind 2019 lanceerden, heeft ons het hele jaar door veel geholpen. Deze ‘no waste’ garantie is uiteraard erg aantrekkelijk voor adverteerders in een gecompliceerde periode zoals we die nu doormaken.
 
We zijn erg goed geplaatst voor deze technologie, met een toegewijd team en een sterke samenwerking met Proximus. Kortom, de vooruitzichten zijn veelbelovend en onze verwachtingen zijn hooggespannen, zeker als je weet dat ook AB binnenkort zal openstaan voor addressable.

Archief / MEDIA