Fr


Close

AGENCIES

Nicolas De Bauw (TBWA): "Dat we de titel van Agency of the Year 2020 gewonnen hebben, is vooral te danken aan onze klanten en het werk dat we samen verwezenlijkt hebben"

Dinsdag 19 Januari 2021

Nicolas De Bauw (TBWA):

In de aanloop naar onze Agency of the Year 2021 geven we het woord aan onze laureaten van vorig jaar.

Nicolas De Bauw, managing director van TBWA, dat de hoofdprijs won in 2020, legt uit waarom deze onderscheiding belangrijk is voor een bureau en wat voor impact ze heeft inzake uitmuntendheid.
 
Wat levert een titel als die van Agency of the Year op voor een bureau als TBWA?
 
Het is een geweldige titel die voor ons in de eerste plaats een bijzonder jaar bekroont waarin we er alles aan gedaan hebben om er het allerbeste van te maken, door het best mogelijke werk te maken.
 
Het is dus ook de best mogelijke dankbetuiging voor alle medewerkers die er niet alleen voor gezorgd hebben dat het bureau nog efficiënter en nog performanter was, maar ook dat het zich nog beter kon onderscheiden dan het jaar ervoor.
 
Vervolgens komt een titel zoals die van Agency of the Year ook onze klantenrelatie ten goede. Zij feliciteerden ons trouwens als eerste: ze zijn trots dat ze dat met ons kunnen delen, want het is de bekroning van uitstekend teamwork. Dat we de titel behaalden, is in de eerste plaats aan hen te danken en aan het werk dat we samen verwezenlijkt hebben.
 
Tot slot helpt het ons om ons binnen het netwerk te positioneren en te onderhandelen. Een bureau dat op koers blijft en presteert, krijgt meer vrijheid, meer bepaald om zichzelf te beheren. Dat is belangrijk voor een bureau als TBWA België dat het vooral moet hebben van lokale business.
 
Zijn jullie van plan om dit jaar jullie titel te verdedigen?
 
Niet echt, ook al zijn alle factoren a priori verenigd om dat wel te doen. Ondanks een complex jaar hebben we al bij al goed gepresteerd, alweer dankzij alle medewerkers die zich dubbel zo hard ingespannen hebben ondanks de strenge economische maatregelen, en dankzij onze klanten die hun bestedingen zo goed mogelijk verdeeld hebben, zodat de impact voor ons zou beperkt mogelijk zou blijven en we de storm zonder al te veel schade konden doorstaan.
 
We hebben overigens van dit uitzonderlijke jaar gebruikgemaakt om onszelf te heruitvinden. Zo hebben we onder andere een nieuw strategisch model ontwikkeld waardoor we op een andere manier met onze klanten kunnen samenwerken en we echt verder kunnen gaan dan het klassieke campagnemodel. Daarom hebben we toch behoorlijk geïnvesteerd in de aanwerving van nieuwe talenten binnen verschillende expertisedomeinen.
 
Dat stelt ons allemaal in staat een nieuwe, globalere strategische en creatieve benadering voor te stellen, die ons er ook toe aangezet heeft onze organisatie opnieuw uit te vinden op een agile manier van werken, zoals de adverteerders het zo graag noemen, maar de benaming past wel goed bij onze sector. Met andere woorden een model van doorgedreven co-creatie dat eind februari concreet wordt met onze verhuizing naar ons nieuwe kantoor in Zaventem.
 
2021 wordt echt een jaar van overgang en verandering. Ik denk dat we in december met een drie keer sterker verhaal kunnen komen dan nu. En wie weet levert dat ons opnieuw de prestigieuze titel van Agency of the Year op.
 
Wat voor balans maak je op van het afgelopen jaar?
 
Ik val misschien in herhaling, maar we hebben ons om te beginnen gerealiseerd in welke mate we op twee essentiële dingen konden rekenen: de vertrouwensrelatie met onze klanten en de volharding, de veerkracht van onze medewerkers. Die hebben perfect begrepen dat sommige dingen gerationaliseerd moesten worden, maar zijn zich wel met hart en ziel blijven inzetten voor hun job, het bureau en hun klanten.
 
Bij de negatieve punten speelt uiteraard de moeilijkheid om op koers te blijven voor alles wat onze sector aangenaam maakt. Zeker in een psychologisch zo moeilijke context. We hebben nog niet de kans gehad onze titel van AOTY 2019 te vieren zoals het hoort. En ook het gemis van in groep in een vergaderzaal samen te kunnen creëren, op ons gemak, met een ouderwetse flipchart, speelt ons parten.
 
Welke trends zie jij zich aftekenen voor onze sector in 2021?
 
Het klinkt heel algemeen, maar ik denk om te beginnen aan de verplichting van merken om meer naar de essentie te gaan, zich te herconcentreren op wat ze voor de samenleving en de consumenten vertegenwoordigen. Dat is wat Herman Toch uitlegt in zijn boek ‘Happy Profit’. Hoe kan een merk zich ontwikkelen en groeien, maar tegelijk toch iets goeds doen voor de samenleving?
 
Als bureau is het meer dan ooit onze taak om merken te helpen een echte visie te hebben maar tegelijk ook blijk te geven van respect, transparantie en inzicht in de consument en zijn noden. Maar we willen vooral onze merken helpen deze visie te verwezenlijken met alle in het bedrijf beschikbare middelen, van de corporate afdeling tot het innovatiedepartement of de marketingdienst. Minder maar beter communiceren, zou ik concluderen.

Archief / AGENCIES