Fr

BRANDS

Marketing kan de wereld redden... met de hulp van Decision-Science & soulmuziek, door Olivier Tjon, co-founder Beyond Reason

Zaterdag 28 November 2020

Marketing kan de wereld redden... met de hulp van Decision-Science & soulmuziek, door Olivier Tjon, co-founder Beyond Reason

Martha and The Vandellas – Nowhere to Run

Jongens toch, wat een ellende. De pandemie heeft dan wel voor nieuwe gespreksstof gezorgd, maar dat doet de opwarming van onze planeet niet als bij toverslag verdwijnen. Het blijft de grootste uitdaging van onze generatie. En onze overheden slagen er nog altijd niet in ons in de juiste richting te sturen.
Het energieverbruik dit jaar, en de uitstoot van broeikasgassen die ermee gepaard gaat, breekt alle records. Niet meteen wat je zou verwachten na een jaar met veel minder economische activiteit en het instorten van toerisme en luchtverkeer. Want niettemin consumeerden we meer dan ooit tevoren. Zelfs nu de klimaatverandering een onomkeerbaar punt bereikt. Als we zo verder doen, kunnen we nergens meer naartoe.
 
The Supremes – In the Name of Love

We weten dat we met hoge snelheid recht op de afgrond afstevenen. Waarom gaan we dan niet met alle macht op de remmen staan? Na meer dan een decennium intensief eco-activisme moeten we eerlijk zijn met onszelf. We zijn duidelijk niet in staat om onze manier van leven op te geven. Die levenswijze heet “consumerisme”. We consumeren meer, en veel meer, dan we nodig hebben. Een van de hoofdoorzaken van de opwarming van de Aarde is het feit dat we onophoudelijk dingen kopen die we niet nodig hebben, maar wel willen. In liefdesnaam: waarom is het zo moeilijk om daarmee op te houden?

Marvin Gaye – What’s Going On 

Decision Science geeft ons uitleg over wat er aan de hand is. Ons brein is geprogrammeerd om de dingen die ons een goed gevoel geven, na te streven en te bemachtigen. Dat brein is niet zo goed in het afwegen van korte-termijnvoordelen, of de onmiddellijke voldoening van krijgen wat je wil, tegenover lange-termijndoelen, of doen wat je nodig hebt. We weten allemaal hoe lastig het is een beetje minder te eten of te drinken, met het oog op dat lange-termijndoel: slanker worden. Vraag het maar aan rokers in hun strijd om de onmiddellijke bevrediging van een sigaret te weerstaan, ten voordele van het lange-termijnvoordeel: gezondere longen. Het is hetzelfde, diepgewortelde mechanisme dat ons belet om minder te consumeren. Deze eenvoudige, maar “inconvenient truth” is de reden waarom de meeste ecologische initiatieven van overheden mislukken. Hun idealistische ‘maakbare mens’ aanpak houdt geen rekening met het feit dat onderbewuste breinprocessen onze keuzes en aankoopbeslissingen sturen.
 
Zapp – It Doesn’t Really Matter

Terwijl onze overheden dus alweer een jaar kwijtgespeeld zijn, zitten de marketing en het bedrijfsleven niet stil. Van composteerbare Nespressocapsules en recycleerbare Lipton ijstheeflessen tot Volkswagens zonder uitstoot en de bio-afbreekbare verpakkingen van L’Oréal: ecologische ideeën bij de vleet! Voor deze wereldspelers is ecologie niet langer een gimmick; het is de kern van hun businessmodel geworden.
Sommige mensen hebben hun twijfels over de oprechtheid van deze initiatieven. Ze vragen zich af of dit gemeend is, of alweer een truc om mensen meer te doen kopen. Begrijpelijk, maar dat is de essentie niet. Het zou geweldig zijn als al deze initiatieven te goeder trouw bedoeld zijn, maar eigenlijk maakt het niet uit. Wat echt telt, is of deze initiatieven een ecologische impact hebben. Wel, het antwoord is JA.

Lynn Collins – Think About It

Wat we nu meemaken, is vrij uniek. Niet de overheden, maar de merken die mensen kopen, worden de motor van de verandering. Kan “consumerisme” de goede kracht worden die ons uit deze noodtoestand helpt? Is dit de wereld op zijn kop? Waarschijnlijk wel. Maar drastische tijden vergen nu eenmaal drastische maatregelen, en vooral een open geest.
Denk hier eens over na. Stel dat je momenteel zo’n miljoen flessen softdrinks per dag verkoopt. En jouw eco-strategie vervangt die berg “origineel” plastic door gerecycleerd plastic. Eén beslissing die de vervuiling met 360 miljoen flessen per jaar vermindert! Wat een resultaat, voor één softdrinkmerk in een kleine markt als die van België. Stel je voor wat het zou opbrengen als alle merken in alle landen dit deden.
Maar er zit een addertje onder het gras.

Ben E King – Supernatural Thing

Zelfs deze machtige organisaties kunnen zich geen misstappen veroorloven. De klok tikt verder en de kostprijs van deze eco-initiatieven laat niet veel foutenmarge toe. Daarom hebben we één kans om het goed te krijgen. Meer dan ooit wordt het de taak van de marketingsector om het gedrag van de consument te veranderen. En het eerste schot moet meteen raak zijn.
Daarom is het zinvol om marketing en handel als een wetenschap te benaderen. Als een op bewijzen gebaseerd proces dat invloed heeft op voorkeuren en beslissingen. Een economische discipline waarvan elke stap in lijn is met de meest recente inzichten in het functioneren van de menselijke psyche. Er bestaan nu tools die perfect kunnen meten wat er in de impliciete delen van ons brein omgaat. En binnenkort zullen er tools zijn die rechtstreeks ideeën kunnen plaatsen in ons onbewuste brein. Voor sommigen klinkt dit wellicht als een soort van marketing-sciencefiction. Maar er is niets bovennatuurlijks aan; het gebeurt nu al. We moeten het alleen op een veel grotere schaal uitrollen.

Sly and The Family Stone – Everyday People

Het is zinloos te verwachten dat de verandering die onze planeet nodig heeft, zal gebeuren door grote overheidsprojecten. We moeten focussen op miljoenen kleine veranderingen. Het is niet de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die het tij zal doen keren. De echte strijd moet gevoerd worden in het winkelkarretje van alledaagse mensen.
Als we niet minder kunnen consumeren, moeten we anders consumeren. Makkelijk zal dit niet gaan, maar of we het nu leuk vinden of niet, het is een strijd die we zullen moeten voeren. Het goede nieuws is dat nieuwe en betere manieren om de psyche van de consument te onderzoeken, te begrijpen en te beïnvloeden, nu binnen ons bereik liggen. Met een beetje hulp van Decision Science kan de marketingsector dit echt waarmaken.

Bill Withers – Lovely Day

Stel je voor dat je op een dag aan je kleinkinderen kan zeggen dat jij één van die marketeers was die dit gedaan hebben. Die bende durvers die een licht lieten schijnen over het donkerste consumerisme, en zo de wereld hebben gered. De marketing-generatie die consumptie begon te gebruiken als een positieve kracht. Wat een pracht van een dag zou dat zijn.

Archief / BRANDS