Fr
Close

MEDIA

De RTBF voorziet een verlies van 5 miljoen in 2021

Dinsdag 24 November 2020

Als we Le Soir et L'Echo mogen geloven, verwacht de begroting van de RTBF voor 2021 die zopas werd goedgekeurd door de Raad van Bestuur, een verlies van 5 miljoen. Het lopende boekjaar zou moeten eindigen met een negatief resultaat van 3,5 miljoen. Deze verwachte ontwikkeling houdt duidelijk verband met de daling van de advertentie-inkomsten, die te wijten zijn aan de impact van de pandemie. De gederfde inkomsten voor 2020 zullen naar verwachting overeenstemmen met de recordwinst van 16 miljoen in 2019.
 
De voorspellingen wijzen op een groei van de advertentie-inkomsten met ongeveer 19% voor volgend jaar, wat nog steeds 10% minder zou zijn dan in 2019, rekening houdend met de totale afschaffing van reclame tijdens de ochtenduitzendingen op La Première vanaf 1 juli. Die zou naar verwachting een negatieve impact van 2 miljoen hebben.
 
Tegelijkertijd zal RTBF het uitstel van kosten rond het EK 2020 en de JO van Tokio moeten opvangen. Die worden geschat op 7,5 miljoen als we Le Soir mogen geloven. Bovendien moet het ook de uitgave van 8 miljoen voor het Restart-plan verrekenen; dat moet de cultuursector ondersteunen. En dan zijn er nog de investeringen voor de eerste fase van de bouwwerken van het nieuwe hoofdkantoor (37 miljoen euro).

Archief / MEDIA