Fr

BRANDS

De concurrent is dood, door Marc Fauconnier (Fauconnier+Selfslagh)

Vrijdag 13 November 2020

De concurrent is dood, door Marc Fauconnier (Fauconnier+Selfslagh)

Het klassieke concurrentiedenken wordt minder en minder relevant. Zélfs in hypercompetitieve markten.

Stef (Selfslagh, nvdr) en ik begeleiden ondertussen een half jaar bedrijven en organisaties. Vandaag realiseerde ik me plots dat in heel die tijd het woord ‘concurrent’ niet éénmaal is gevallen. Niet met betrekking tot onszelf – wij zijn volstrekt uniek – maar ook niet in gesprekken met onze klanten. En daar zitten er heel wat bij in hypercompetitieve markten.

Men zegt wel eens dat concurrentie de motor is van de vrije markt.

Wat mij betreft, mag dat cliché naar de prullenbak van de economische geschiedenis. Bedrijven die enkel leven op het ritme van hun sectorgenoten gaan vroeg of laat dood. Ofwel spiegelen ze zich constant aan andermans producten en stranden ze in het doodlopende straatje van de ‘me too’ marketing. Ofwel proberen ze krampachtig niét te doen wat hun concurrenten doen en missen ze kans na kans. Wat is er verkeerd met het herinterpreteren van wat al bestaat? In de muziek- en filmindustrie maakt niemand daar een probleem van, integendeel.

Niet de concurrentie maar het talent van onze bedrijven is de echte trekker van economische groei.

De meest succesvolle bedrijven hebben respect voor hun sectorgenoten, maar laten er zich niet door leiden in hun keuzes. Ze drijven vooral op hun eigen kunde en de waarde daarvan voor hun klanten. Het talent van MasterCard is niet het verlenen van krediet, maar het geven van een emotionele waarde aan geld. Net zoals Apple niet uitblinkt in het maken van computers of telefoons, maar in het gebruiksvriendelijk maken van technologie. En Nivea zijn kracht ontleent aan zijn pure eenvoud (Nivea betekent sneeuwvlok), niet aan wetenschappelijke hocus pocus.

Klassiek concurrentiedenken wordt nog om een andere reden minder relevant. Steeds meer bedrijven flirten met de grenzen van hun eigen markt en zoeken nieuwe territoria op. Ze bundelen steeds vaker hun talenten met andere merken om samen groei te realiseren: Apple en MasterCard, Starbucks en Spotify, Gopro en Red Bull, Belfius en Proximus maken elkaar volstrekt uniek en daardoor ook onnavolgbaar.

Tot slot: net zoals bij mensen zijn er nogal wat bedrijven die hun eigen talent onvoldoende herkennen of het niet overtuigend kunnen vertolken. Nochtans is dat origineel discours bepalend voor de toekomst van een bedrijf in een snel veranderende wereld. Precies omdat het de hefboom is voor succesvolle innovatie. Als we u daarbij kunnen helpen, graag.

Archief / BRANDS