Fr
Close

MEDIA

De Gafa ontmantelen... Is het mogelijk?

Woensdag 7 Oktober 2020

De Gafa ontmantelen... Is het mogelijk?

Zestien maanden onderzoek, meer dan een miljoen documenten en de hoorzittingen van de vier betrokken CEO’s... Dat leidde uiteindelijk tot een rapport van 450 pagina’s, dat opgesteld is door de antitrustcommissie van het Amerikaanse congres, en waarin Google, Amazon, Facebook en Apple er stevig van langs krijgen. Het rapport veroordeelt onomstotelijk de macht die de giganten de voorbije twintig jaar hebben vergaard. De publicatie van het rapport impliceert ook een barst in het liefdeshuwelijk tussen Silicon Valley en de democraten – hun vertegenwoordigers waren in de meerderheid in de vermelde commissie. 

Een citaat uit het rapport: “Kleine start-ups die in hun begindagen de status quo uitdaagden, zijn getransformeerd tot monopolies van het soort dat we voor het laatst zagen in het tijdperk van de oliebaronnen en de spoorwegmagnaten. Deze bedrijven hebben te veel macht, en deze macht moet worden ingeperkt… Onze economie en onze democratie hangen ervan af.”

De meest radicale aanbeveling is om ze te ontmantelen en/of de Gafa te verplichten om enkel actief te zien in één sector. Het rapport heeft het ook over een stopzetting van fusies en overnames van deze bedrijven die al een dominante positie in hun vakgebied hebben. De Amerikaanse parlementsleden pleiten alleszins voor versterkte antitrustwetten. 

Of er gevolg wordt gegeven aan dit rapport na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, valt nog af te wachten. Aangezien de republikeinen het rapport al verworpen hebben en rekening houdend met de Gafa lobby, is er ongetwijfeld een een grote democratische golf nodig om de aanbevelingen te realiseren. 

Archief / MEDIA