Fr
Close

MEDIA

De verkoop van vinyl steekt die van cd's voorbij in de Verenigde Staten

Zondag 13 September 2020

De verkoop van vinyl steekt die van cd's voorbij in de Verenigde Staten

Het klinkt ongelooflijk en toch is het waar. Hoewel de cd-verkoop tijdens het eerste semester instortte, is die van platen gevoelig gestegen in de Verenigde Staten. Daarmee worden voor het eerst sinds 1986 weer meer vinyls dan cd’s verkocht.
 
Volgens de Recording Industry Association of America gingen tijdens de zes eerste maanden van het jaar 8,8 miljoen platen over de toonbank, goed voor een omzet van 232 miljoen dollar. Dat is een stijging van 3,6% in vergelijking tot dezelfde periode in 2019. De cd-verkoop daalde daarentegen met 48% tot een bedrag van 130 miljoen dollar. In volume werden er weliswaar wel meer cd’s dan platen verkocht. Er werden aldus 10,2 miljoen cd’s verkocht.
 
Enige context dringt zich echter op. Vinyl vertegenwoordigt immers slechts 4% van de omzet van de Amerikaanse muziekindustrie. Die wordt ruimschoots gedomineerd door digital, dat 91% van de muziekverkoop voor zijn rekening neemt, waarvan 85% via streaming. Tijdens het eerste semester zagen de desbetreffende platformen hun aantal gebruikers met 23% stijgen tot 72 miljoen abonnees. Globaal vertegenwoordigt de Amerikaanse muziekindustrie een omzet van 5,65 miljard dollar, een stijging van 5,6% tijdens het eerste semester.

Archief / MEDIA