Fr
Close

MEDIA

Peter Vandermeersch, Koen Clement of Frederik Delaplace aan het hoofd van de VRT?

Donderdag 18 Juni 2020

Peter Vandermeersch, Koen Clement of Frederik Delaplace aan het hoofd van de VRT?

Na het geschil met Peter Claes dat begin dit jaar leidde tot het ontslag van Paul Lembrechts, is de selectieprocedure van de nieuwe CEO voor de VRT in haar laatste fase beland. Er zijn naar verluidt nog drie kandidaten in de running en ze komen – opmerkelijk – alle drie uit een van de drie grootste groepen van de Belgische dagbladpers.

Het trio bestaat uit Peter Vandermeersch, voormalig hoofdredacteur bij De Standaard en vandaag uitgever bij de Ierse groep Independent News & Media dat toebehoort aan Mediahuis, Koen Clement, die carrière maakte bij Magnet Magazines, De Morgen en De Persgroep en bij de vorige selectie op de tweede plaats eindige en tot slot Frederik Delaplace, momenteel CEO van Mediafin, na een journalistieke carrière bij De Tijd.

De openbare omroep presenteerde ook zijn jaarresultaten aan de Mediacommissie en daaruit blijkt dat hij erin slaagde te beantwoorden aan de bepalingen in de beheersovereenkomst. De totale kosten van de VRT bedroegen het afgelopen jaar 447,4 miljoen euro, waarvan 87,8% naar kosten van de programma-output ging.

De openbare omroep haalde 447,6 miljoen euro aan inkomsten. Dat totaal bestond voor 60,5% aan overheidsmiddelen en voor 39,5% aan eigen inkomsten. Die waren hoofdzakelijk te danken aan de exploitatie van VRT-content (10,6%) en commerciële communicatie (17,2%, goed voor 77,7 miljoen euro). Dat is meer is dan het in 2016 in de beheerovereenkomst bepaalde en sindsdien jaarlijks geïndexeerde bedrag van 72,84 miljoen euro. Een deel van dat overschot gaat naar het Mediafonds.
 
Nog even preciseren dat de nieuwe CEO aan de slag gaat met een nieuwe beheersovereenkomst die in 2021 in voege treedt.

Archief / MEDIA