SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Media auditing kampt met een aantal problemen, door Stephan Loerke (WFA)

Woensdag 30 Juli 2014


Media auditing kampt met een aantal problemen, door Stephan Loerke (WFA)
Hoewel klanten in de waarde van media auditing geloven, wordt de sector bedreigd door trends op de markt en een gebrek aan transparantie.

Een succesvol segment binnen de media-industrie loopt gevaar, ondanks het feit dat klanten het geleverde werk waarderen en de concurrentie niet is toegenomen. Negen op tien klanten noemen media auditbureaus een “onmisbare business partner” en toch wordt de toekomst van de discipline bedreigd.

Veranderingen binnen de mediawereld en nieuwe handelspraktijken hebben ertoe geleid dat audits voor klanten waardevoller dan ooit zijn.

Het wordt echter alsmaar moeilijker voor de auditbureaus om aan de gegevens die ze nodig hebben te geraken.

De World Federation of Advertisers voerde een onderzoek bij de aangesloten multinationals die samen jaarlijks 35 miljard dollar uitgeven.

Vanuit zijn historische bakermat in het Verenigd Koninkrijk – waar ongeveer 94% van de paid media aan audits onderworpen wordt – ontwikkelde de sector zich over de hele wereld. Vandaag doen zowat alle adverterende multinationals een beroep op audits; hetzelfde geldt voor veel slimme lokale en regionale merken.

In het algemeen zijn audit-diensten al geavanceerder op de ene markt dan op de andere. Vaak hangt dat samen met de beschikbare gegevens: die leggen een beperking op de mogelijke acties die auditeurs kunnen ondernemen. Er is ruimte voor dit soort bedrijven om te groeien: in Brazilië bijvoorbeeld wordt slechts 30% van de media aan audits onderworpen. Zelfs in de Verenigde Staten en Canada blijkt uit gegevens dat minder dan de helft van de mediabestedingen geauditeerd wordt.

Er wordt aangenomen dat de voordelen van een auditeur – zoals Accenture, Ebiquity, EMM en R3, om de vier marktleiders binnen de sector te citeren – onder de arm te nemen, de kosten die hun diensten met zich meebrengen ruimschoots compenseren.

Soms wordt hun werk echter belemmerd, niet door een gebrek aan data, maar door beperkingen op de toegang tot diezelfde data, vanwege media-eigenaars, bureaus of allebei. Datzelfde probleem tekende in het verleden regelmatig de evolutie van bijvoorbeeld trading desks.

Onze leden gaven uiting aan hun ernstige bezorgdheid over de beperkte toegang tot data in Duitsland en recenter in Spanje. Dat is een onrustbarende trend.

Veel van de uitdagingen op het vlak van data hangen samen met de digitale ontwikkelingen; die vertegenwoordigen een belangrijke test voor het audit-model. Uit ons onderzoek bleek dat het percentage van de digitale bestedingen die aan audits onderworpen worden, momenteel afneemt op belangrijke markten, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Latijns-Amerika.

De digitale media zet de traditionele prijzenranking en het benchmarkmodel onder druk. Aangezien het aanbod van sites, formaten en benaderingen alsmaar ruimer wordt, kan het steeds moeilijker worden om een juiste en betrouwbare Like-for-Like norm te hebben die als standaard kan dienen.

Nieuwe ver- en aankoopplatformen zoals real-time bidding maken het nog complexer: het is totaal onmogelijk om een pool voor mediaruimte in het leven te roepen als die in real time verhandeld wordt, aangezien het om unieke en eenmalige deals gaat.

Auditeurs verhogen hun inspanningen om adverteerders nieuwe oplossingen aan te reiken – om bijvoorbeeld de zichtbaarheid van hun reclame te meten – maar er is nog heel wat werk aan de winkel wat de digitale mediabestedingen betreft.

Adverteerders hebben nood aan advies en overzicht, zodat ze gegarandeerd waar voor hun geld krijgen. Volgens onze leden zouden media auditeurs een essentiële rol moeten blijven spelen. De verantwoording die ze mee helpen aanreiken, wekt vertrouwen en dat heeft dan weer een positieve impact op de investeringen. Alle partijen hebben er alle belang bij dat dit werkt.

Stephan Loerke, managing director van de World Federation of Advertisers

Dit artikel verscheen eerst op campaignlive.co.uk.ARCHIVE / AGENCIES - MEDIA


INTERVIEW

Grafiek en zeefdrukken, de B-side van Johan Van Oeckel

Grafiek en zeefdrukken, de B-side van Johan Van OeckelDOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier