Fr

BRANDS

Conf Call Confessions - Steven Van Belleghem: "Geen scherm kan de energietransfer van fysiek contact compenseren", door Sofie Verstreken (strategic director BBDO Belgium)

Zondag 5 April 2020

Conf Call Confessions - Steven Van Belleghem:

Never waste a good crisis: File-uren inruilen voor projecten die al eeuwen op je bucket list prijken. In mijn geval, een interviewreeks met m'n marketing- en mediahelden.  

Quarantaine zal ook voor helden een moment van hoogtes en laagtes worden. Een onverwachte confrontatie met zichzelf en hun carrière. Eentje van stilstaan, terugblikken en vooruitkijken. Van 'Had ik maar...' tot 'Waarom niet eens...?'.  

En is dit dan niet het ideale moment om hun overpeinzingen eens open en bloot op tafel te gooien? Mits een veilige virtuele social distance? 
Een eerste persoonlijke held die een Conf Call Confession aandurft is ondernemer, bestsellerauteur en marketing professor, Steven Van Belleghem (Nexxworks). 

Hoe gaat het met jou? Ben jij al door een lockdown low-point gegaan de afgelopen weken?  
Absoluut. Het begin van deze crisis was voor mij behoorlijk zwaar. De impact op mijn werk is immens groot.
Mijn agenda - normaal volledig gevuld met reizen en lezingen - is de komende zes maanden compleet leeg. Dat is als een tsunami binnengekomen. Onverwacht en impactvol. En het heeft me toch volle twee weken gekost om het een plaats te geven. Nu er stilaan digitale conferenties beginnen op te duiken, begin ik de nieuwe opportuniteiten te zien.  

Ik kan me inbeelden dat veel lezers worstelen met die plotse onzekerheid en onbestemdheid. Heb je tips om daarmee om te gaan?  
Omdat ik in het begin van de quarantaineperiode vaak erg vroeg en gestresseerd wakker werd, ben ik beginnen wandelen. Buiten zijn, die constante cadans, de natuur... dat maakt me rustig en geeft me energie. Elke morgen stap ik een 15 à 20 km. Veel tijd om me te laten inspireren door podcasts.  

Heb je tijdens een van die wandelingen al eens teruggekeken op  je carrière? Wat denk je dat je gebracht heeft tot waar je nu staat?
Dat ik heb ik te danken aan een paar grote mijlpalen en wendingen op mijn pad. Aan het begin van mijn carrière werd ik bij Vlerick (Management School) serieus voor de leeuwen gegooid. Ik mocht er meteen beginnen lesgeven. Ook aan Vlekho heb ik veel voor de aula gestaan. Dat was de ideale leerschool. Bij InSites Consulting (het research bureau waarvan Van Belleghem vennoot en trekker was) heb ik het ondernemerschap in de vingers gekregen. Mijn rol was er alle digitale vernieuwingen in het vak te volgen. Het succes van mijn eerste boek deed me de sprong wagen en mijn eigen weg te zoeken.  

Ook doorzettingsvermogen was belangrijk. Ik haal erg veel energie uit het maken en delen van content, maar ik ben ervan overtuigd dat het een meerjarenplan is. Mijn YouTube kanaal had in begin amper volgers. Jarenlang een continue flow van content aanbieden - het ene artikel al wat beter dan het andere - wordt beloond. Elk item moet goed zijn, maar niet alles moet perfect zijn.  

Maar de energie die ik krijg van mensen die mijn lezingen volgen, is de beste motivator. Als blijkt dat mijn verhaal hen inspireerde tot nieuwe initiatieven en gedurfde beslissingen. Daar doe je het voor.  

Heb je in je carrière onzekere momenten gekend? Waarop je liefst voor altijd in quarantaine had willen verdwijnen?  
Vroeger maakte ik vaak de fout - bij belangrijke presentaties - om met een volledig nieuw verhaal te willen komen. Probleem daarbij is dat je niet weet of het zal werken. Of het publiek wel zal reageren of lachen op het juiste moment. Wanneer die klik met het publiek niet juist zat, kon ik erg ontgoocheld zijn en heel erg kwaad op mezelf. Dan verweet ik mezelf een gebrekkige voorbereiding. Dat probleem in de toekomst voorkomen, moet dan de focus worden. Intussen evolueert mijn verhaal veel organischer. Vandaag is elke presentatie een beetje anders. Maximum één element is nieuw. Zo geef je jezelf - net als een comedian - de nodige try-outs.  

Hoewel ik natuurlijk niet altijd alles in de hand heb. Bij een lezing voor een groot bedrijf kwam er onlangs geen enkele respons van het publiek. Enkel stuurse gezichten. Ik hoorde pas achteraf dat alle medewerkers net voor mijn presentatie slecht nieuws kregen van hun management.  

Wat denk je over jezelf te zullen leren in deze tijden van zelfreflectie?  
Leren omgaan met onzekerheid. Ik ben van nature een planner die maanden vooruitkijkt. Door de crisis weet ik niet wanneer ik terug zal kunnen reizen of lezingen geven. Wat de impact op mijn job of de economie zal zijn. Het verplicht me om flexibeler in het leven te staan. En toch kan ik het niet laten om een heleboel scenario's te bepalen. Om die onzekerheid wat bevattelijker te maken.  

Wat gaat de Belg over zichzelf leren volgens jou? Welke gewoontes zullen blijven plakken?  
De wereld ondergaat simultaan een intensieve digitale training. Echt iedereen wordt nu verplicht om zich digitaal te informeren, te entertainen, te werken, te winkelen,... Als vandaag je stofzuiger kapot valt, dan mag je een digitale leek zijn of een technologiescepticus. Je zal die stofzuiger toch online kopen. Die evolutie pakken ze ons niet meer af.  

De wereld wordt gereset. Het wordt heel interessant te zien welke positieve evoluties we zullen behouden en waar we zullen hervallen in oude, slechte patronen. Het zou jammer zijn als we binnenkort terug allemaal in die file gaan staan.    

Zijn er dingen waar je eindelijk toe komt, nu je de tijd hebt?  
Ik begin iets vroeger te schrijven aan mijn nieuwe boek, dat 'An offer you can't refuse' zal heten. Dat had ik voor de komende zomer gepland. Interessant om te zien hoe de coronacrisis de trends in het boek, kracht bijzet. Hoe je als merk nog meer een 'partner in life' moet worden, sinds convenience over de jaren heen een commodity werd.   Daarnaast heb ik nu meer tijd om actiever content te gaan maken. Over de impact van die crisis op ieders individuele leven, maar ook op de samenleving, de economie en de wereld.  

Met wie zou je graag eens een conf. call hebben, mocht dat kunnen?  
Bill Gates zou ik nu heel graag kunnen spreken. Hij omringde zich de afgelopen jaren met de meest intelligente mensen uit de geneeskunde, om onder andere pandemieën te bestuderen. Ik zou heel graag ontdekken hoe hij naar deze situatie kijkt.  

Wat ga je als eerste doen als je binnenkort terug 'vrij' bent om te gaan en staan waar je wilt?  
Ik zou allereerst terug afspreken met vrienden en familie. En ik denk dat ik niet de enige ben. Menselijke interactie wordt vandaag des te hard gewaardeerd. De energietransfer die bij fysiek contact hoort, blijkt namelijk door geen scherm gecompenseerd te kunnen worden. Prachtig toch dat we binnenkort allemaal terug 'naar ons werk mogen' en niet meer 'moeten gaan werken'.

Archief / BRANDS