Fr

INTELLIGENCE

Seen from Space: De andere 'ik' op de sociale netwerken

Zaterdag 29 Februari 2020

Seen from Space: De andere 'ik' op de sociale netwerken

Sinds een aantal jaar ontwikkelde SoPrism in ons land een mooie big data expertise. Door zich te baseren op de massa gegevens die mensen op Facebook achterlaten, kunnen hun tools bijzonder gedetailleerde en soms verrassende consumentenprofielen opmaken. Hun 'Profiling van het Instagram-bereik' die onlangs verscheen, is dan ook zeer interessant, maar we moeten de gegevens waarop de analyse gebaseerd is wel met een flinke dosis kritische zin bekijken.
Zo heeft Instagram een heel jong profiel: 30% van de 3,3 miljoen accounts in België behoort toe aan 18-24-jarigen. Maar 30% van 3,3 miljoen, dat zijn 990.000 individuen. Dus meer dan de 929.300 jongeren van die leeftijd in ons land. Dezelfde overvloed aan jongeren tekent ook de Facebook-gegevens. Als 17% van het bereik (7 miljoen Belgen) tussen 18 en 24 jaar is, ligt het absolute aantal rond 1,2 miljoen, wat meer is dan het aantal Belgen binnen die leeftijdsgroep. Nog op Facebook zouden de gebruikers tussen 25 en 34 jaar met ongeveer 1,7 miljoen zijn, wat 15% meer is dan het aantal Belgen van die leeftijd, of ze nu op Facebook zitten of niet. Kortom, bepaalde profielen zijn gedeeltelijk fictief.

Verder leert de Instagram-analyse ons dat voor de business van de merken, je beter een middelmatige interesse kunt genieten, want een beperkte interesse van de gebruikers voorspelt niet noodzakelijk slechte zaken. Zo haalt Volkswagen, het merk dat in 2018 het grootste aantal nieuwe wagens verkocht (bron: Febiac, recentst beschikbare gegevens) slechts heel matige scores op Instagram: vijfde inzake belangstelling en een selectiviteit ruim onder 100. Merken die proportioneel gezien veel aspirationeler zijn - Dodge, Chrysler en Bugatti- verkochten in 2018 geen enkele nieuwe wagen. Kortom, wat er online over leeftijd en passies verteld wordt, is soms een straf staaltje fictie.

Dat doet niets af aan de expertise van SoPrism (die we gebruiken). De gebruikte bronnen zijn omvangrijk en rijk aan potentiële insights. Daarbij mogen we niet vergeten dat de Facebook- en Instagram-bevolking niet identiek is aan wat we offline vinden. Ze voorspelt ook niet volledig wat er in het echte leven gebeurt. Sommige mensen cultiveren immers een andere ik online en daar moeten marketeers rekening mee houden.

Archief / INTELLIGENCE