Fr

BRANDS

Streven naar harmonie, door Fred Bouchar (MM)

Vrijdag 17 Januari 2020

Streven naar harmonie, door Fred Bouchar (MM)

In de muziek staat dissonantie voor de discordantie tussen een geheel van klanken, wat een gevoel van instabiliteit, tegenstrijdigheid tussen de noten en spanning oproept. De indruk van dissonantie verschilt naargelang het gekozen muziekstelsel, de culturele stroming, het tijdperk, het individu, enzovoort. Hetzelfde geldt voor onze sector momenteel: er heerst een indruk van aanhoudende kakofonie.
 
In een recent rapport dat terecht 'The age of dissonance' gedoopt werd, stelt Nielsen vast dat de digitale media door de bureaus en adverteerders als efficiënter beschouwd worden dan de traditionele media. Ook al is dat niet bewezen. Bepaalde beslissers verklaren dat ze nog steeds van plan zijn hun digitale bestedingen te verhogen, ook al hebben die hun doeltreffendheid niet bewezen. Ze tonen zich veeleisender met de traditionele media, die sneller afgestraft worden, vat Nielsen samen.
 
Je kent de uitspraak vast: “When truth is blurred by lies and misinformation, perception becomes reality and all is lost.”
 
De vaststelling van Nielsen gaat weliswaar over een onderzoek bij Amerikaanse media, maar zijn de dingen bij ons zoveel anders? De dissonantie tussen de verondersteld bewezen efficiëntie van de internationale pure players en de zogezegd nog te bewijzen doeltreffendheid van de traditionele spelers blijft de lokale spelers maar doof maken.
 
Als we de achtergrondmuziek die overal harmonieus begint op te klinken mogen geloven, komt er gelukkig stilaan verandering in de situatie. Heel geleidelijk. Vaak gaat het enkel nog om woorden, maar aangezien onze sector wel Pavloviaanse trekjes heeft, dringt de boodschap wellicht pas door als erop gehamerd wordt.
 
Enkele dagen geleden herhaalde Sylvie Irzi tijdens ‘The Year Ahead’ dat door CommPass georganiseerd werd, op haar beurt hoe belangrijk ons lokale ecosysteem is: “De codes voor de digitale transformatie zijn nu beschikbaar voor de hele markt, iedereen begint ze te begrijpen. Daarom denk ik dat er opnieuw een evenwicht zal ontstaan. Local zal opnieuw zijn plaats innemen tegenover alle globale spelers die de afgelopen tijd te veel ruimte hebben ingenomen”, verklaarde de CEO van IPG Mediabrands Belgium.
 
“Een lokaal ecosysteem is heel belangrijk om meer dan een reden. Het is onze verantwoordelijkheid om consumenten lokale content en lokaal entertainment te bieden, omdat velen dat verwachten. Bovendien zijn reclamebestedingen in het lokale ecosysteem noodzakelijk om de productontwikkeling te ondersteunen”, vervolgde ze een paar dagen later in een blogpost op de lokale marketplace DaviD.
 
Tijdens de avond van CommPass weerklonk hetzelfde geluid bij François le Hodey: “We zijn allemaal medeverantwoordelijk, we moeten zorg besteden aan onze lokale media. Dat is essentieel voor onze democratie, voor ons sociaal systeem, voor de economie. De historische alliantie tussen de wereld van de adverteerders en de lokale media is fundamenteel. We mogen ons niet laten vangen door de bovenmaatse dimensies van de globale spelers. Onze capaciteiten worden onderbenut door de adverteerders.”
 
De baas van IPM stak wel de hand in eigen boezem: “Mijn grote frustratie – en dan heb ik het over de pers in het algemeen, en de dagbladpers in het bijzonder die het internetmedium bij uitstek is geworden - is dat we er nog steeds niet in slagen om ons bereik bij de adverteerders naar behoren te verzilveren.”
 
“We zijn niet geslaagd in onze branding, in die van de pers, wat het fantastische potentieel inzake reclamecommunicatie en efficiëntie van onze media betreft. Ons merkimago sluit niet aan bij wat we te bieden hebben. In 2020 zou ik de bureaus en adverteerders ervan willen overtuigen dat we samen beter kunnen doen.”
 
Samen beter doen. Zodat er opnieuw sprake is van harmonie. Dat wens ik jullie allemaal voor het hele jaar.

Archief / BRANDS