Fr


Close

MEDIA TALKS

Koffie wel, narcisme niet, door Bert Bultinck (hoofdredacteur, Knack)

Maandag 6 Januari 2020

Koffie wel, narcisme niet, door Bert Bultinck (hoofdredacteur, Knack)

We doen het niet dikwijls, maar begin oktober publiceerden we een nieuwsbericht over onszelf: "Knack krijgt het IFCN-certificaat voor factcheckers", klonk het op Knack.be. Sinds oktober is Knack het eerste Belgische nieuwsmerk dat het internationale keurmerk heeft binnengehaald, een label dat we delen met onder meer Le Monde en The Washingon Post. Voor het behalen van het keurmerk eist IFCN dat een nieuwsorganisatie de strikte ‘code of principles’ volgt, met veel aandacht voor transparantie, onafhankelijkheid en lezersgerichtheid. Knack is op dit moment het énige nieuwsmerk met de officiële erkenning in België.

Al zeven jaar lang publiceert onze factchecker Jan Jagers een grondige factcheck van een opmerkelijke uitspraak. Elke maandagochtend selecteert Jan een tiental uitspraken die in aanmerking komen voor de factcheck, en pikken we er eentje uit. De stellingen variëren van ‘lekkere koffie op het werk versterkt creativiteit en efficiëntie’ over ‘gevoelens over inkomen waren belangrijkste voorspeller bij brexitreferendum’ tot ‘de laatste 40 jaar zijn we narcistischer geworden’. De factcheck van Knack wordt niet snel-snel in mekaar gedraaid: onze feitenchecker neemt twee volle dagen om de vrouw of man te contacteren die de uitspraak heeft gedaan, om bronnen na te gaan, relevant wetenschappelijk onderzoek op te sporen en experten te bellen.

Iedereen heeft vandaag de mond vol van de strijd tegen fake news. De wereld baant zich een weg door het zogenaamde ‘post-truth tijdperk’. Regeringen, ook de Belgische, doen dure beloftes over geld voor factcheckinitiatieven allerhande. Maar vaak blijft het bij woorden. Knack staat daarentegen al bijna vijftig jaar bekend om zijn kwaliteitsjournalistiek, waarbij accuratesse en het principe van ‘check en double check’ cruciaal zijn. De komende vijftig jaar zal Knack volop blijven inzetten op betrouwbaarheid en factchecks.

Tot slot. Ja, koffie versterkt de creativiteit op het werk wel degelijk – maar minder lekkere koffie doet dat even goed. Ja, het inkomen van de kiezer speelde een cruciale rol in het brexitreferendum. Maar nee, we zijn niet narcistischer geworden.