Fr
Close

CREATIONS

#Thisisourculture: Vlaamse kunstenaars kleuren 60% van hun werk geel met BBDO

Maandag 18 November 2019

#Thisisourculture: Vlaamse kunstenaars kleuren 60% van hun werk geel met BBDO

Ter ondersteuning van het artiestenplatform State of the Arts dat de aangekondigde besparingen van 60% in de cultuursector wil aanklagen, deelden 500 Vlaamse artiesten foto's of werken die voor 60% bedekt waren met het Vlaamse geel onder de hashtag #thisisourculture.

Het idee werd op dinsdagavond 12 november door BBDO voorgelegd op de actievergadering in de Beursschouwburg. 

Creative director Sebastien De Valck: "We werken bijna dagelijks samen met acteurs, componisten, regisseurs,... Die zijn, voor ze enige bekendheid genoten, allemaal ooit begonnen als "projectje". De 60% besparingen op projecten dreigen die vijver te doen uitdrogen. Het zette onze creatieven dinsdag aan het denken."

Frederik Clarysse en Johan Van Oeckel (freelance) zijn vervolgens naar de actievergadering afgezakt om hun idee te pitchen voor zo'n 2000 artiesten en actievoerders. "Toen iedereen enthousiast bleek werd in de werkgroepen meteen beslist om er samen in te vliegen", besluit de CD.
De reactie van het publiek liet niet lang op zich wachten. De hashtag #thisisourculture verspreidde zich razendsnel. Mensen maakten een filter waarmee ze hun profielfoto 60% geel konden make.

Kunstenaars uit alle velden en mensen die hun protest willen tonen zijn aan de slag met de 60% gele vlakken. Kaaitheater kleurde zijn website voor 60% geel en overplakte zelfs de affiches op de gevel gedeeltelijk.


Andere huizen vroegen hun publiek om hun gezicht voor 60% te bedekken met een gele leaflet. Theatervoorstellingen over heel Vlaanderen eindigen met het publiek dat het podium bestijgt en een 60% gele foto van dit tafereel op Facebook. In Hasselt exposeren anonieme artiesten 60% gele schilderijen in het straatbeeld. Muzikante Ioana Mandrescu deed een performance van Beethoven's Moonlight Sonata waarbij 60% van de noten werden geschrapt. En dat zijn maar enkele van de initiatieven die overal op poten worden gezet.

De online petitie om de beslissing terug te draaien, werd intussen al door meer dan 60 000 mensen ondertekend.Archief / CREATIONS