Fr
Close

CANNES LIONS 2014

Inside the Jury: Sebastien De Valck (BBDO), Promo & Activation Lions

Maandag 16 Juni 2014

Inside the Jury: Sebastien De Valck (BBDO), Promo & Activation Lions

Sebastien De Valck, co-CD van BBDO, zetelde in de jury van de Promo & Activation Lions. Deze competitie bekwam onze troepen alweer niet zo goed: de Belgen sleepten slechts twee Bronze in de wacht, precies dezelfde score als vorig jaar. Tekst en uitleg door het jurylid.
 
Hoe verklaar je het bescheiden resultaat van onze landgenoten in deze competitie?
De lat lag dit jaar erg hoog en ik vind dat de Belgen beproefde recepten gebruikt hebben, in plaats van zoals in het verleden echt vernieuwend uit de hoek te komen, in tegenstelling tot de bekroonde campagnes die allemaal nieuwe manieren om aan promo en activation te doen tonen. Met andere woorden, we hebben onszelf dit jaar niet opnieuw uitgevonden. Tot slot heb ik vastgesteld dat ‘maatschappelijk geëngageerde’ campagnes die echt iets voor de mensen doen, enorm veel succes geoogst hebben. Dat zouden we tegen volgend jaar moeten uitdiepen.
 
Hoe is de jury verlopen? Is er heftig gediscussieerd?
We hebben enorm veel gedebatteerd over de aard van de cases zelf, en meer bepaald om te bepalen of sommige wel degelijk onder de categorie Promo & Activation vielen, en geen spots waren. Voor de rest kwamen de beste campagnes makkelijk en snel boven drijven. Er waren drie kanshebbers voor de Grand Prix: ‘Sorry I spent it on myself’ van Adam&EveDDB Londen voor Harvey Nichols, ‘Sweetie’ van LEMZ Amsterdam voor Terre des Hommes en ‘#weareallmonkeys’ van Loducca Sao Paulo voor Neimar JR. ‘Sweetie’ werd al snel opzij geschoven (omdat het om een goed doel gaat en deze categorie geen aanspraak kan maken op een GP, nvdr). Over ‘#weareallmonkeys’ waren ook nogal wat discussies, omdat bepaalde juryleden ook vonden dat het om een goodwill ging. Uiteindelijk won ‘Sorry I spent it on myself’.
 
Had je een persoonlijke favoriet?
Ja, twee. Te beginnen met de GP. Dat vind ik een magistrale campagne, zoals er nog veel te weinig gemaakt worden. Ze is perfect op elk vlak: art direction, copy,… met een snuifje slimme, subtiele humor. Ook ‘Speaking Exchange’ vond ik erg goed: het is een goed voorbeeld van de ‘maatschappelijke betrokkenheid’ die ik daarnet aanhaalde. Het is een ontroerende campagne, want ze slaat de brug tussen jonge Brazilianen die zich geen taalcursussen kunnen veroorloven en de bewoners van een home in Amerika die niets liever willen dan die jonge minderbedeelden helpen.

Archief / CANNES LIONS 2014