Fr

MEDIA

Valse start voor Faky

Zondag 20 Oktober 2019

Amper enkele uren na de lancering besloot de RTBF om Faky op te schorten. Dat platform wil de strijd tegen desinformatie aanbinden door de betrouwbaarheid van een tekst, pagina of beeld te controleren, zodat de gebruiker kan beschikken over een feed van gecertificeerde artikels.
 
Reden voor de opschorting? De reacties van journalisten van meerdere erkende Belgische mediamerken die tot hun verbazing vaststelden dat hun artikels door het platform als onbetrouwbaar beoordeeld werd, terwijl verkeerde info in sommige gevallen niet opgespoord werd.
 
“De vragen die de online gezette beta-versie opwerpt, stellen ons in staat verbeteringen door te voeren. Faky komt zeer snel terug met een verbeterde versie”, aldus de site bij afsluiting van dit artikel. ‘No Check No Trust’, moet Faky gedacht hebben.
 
Ter herinnering, Faky is ontstaan binnen de Technologiepoot van de RTBF, met de steun van Creative Wallonia. Volgens L'Echo werd de tool ontwikkeld binnen de Engine-accelerator, in partnerschap met Vox Teneo en kwam er 300.000 aan te pas.
 
Het aan de pers voorgestelde platform omvat vier hoofdfuncties. De eerste betreft de analyse van een bericht op basis van een URL. De gebruiker legt de link naar een artikel voor aan Faky. Vervolgens ondervraagt het platform zijn partners (Decodex, Textgrain, Neutral News, Le Monde, etc.) om de potentiële betrouwbaarheid te checken, waarbij elk een geünificeerde score geeft volgens vijf niveaus. De drie andere functies betreffen de sleutelwoorden, de beeldanalyse en een stroom van gecontroleerde artikels in samenwerking met meerdere partners, waaronder France Info, Radio Canada en Hoax Net.

Archief / MEDIA