Fr

CREATIONS

Beeldhouwen: de B-side van Inge Van Der Haegen

Vrijdag 18 Oktober 2019

Beeldhouwen: de B-side van Inge Van Der Haegen

In deze rubriek zetten we vakmensen in de schijnwerpers die een creatieve activiteit hebben naast hun hoofdjob. Deze week vertelt marcom consultant Inge Van Der Haegen die lang account director was bij TBWA en Famous/LG&F over haar passie voor beeldhouwen.
Waaruit bestaat jouw B-side? Ik beeldhouw. Met mijn laatste serie werk onderzocht ik de verheerlijking van het vergankelijke, onze drang om doden te aanbidden, te koesteren, te eren. De troost, maar ook de tristesse die uitgaat van relikwieën intrigeert me, bijvoorbeeld. Ik hou van het taktiele van klei en was. Maar ook textiel en beenderen verwerk ik vaak in m'n beelden. En gips ontdekte ik onlangs, een onderschat materiaal.
Hoe ben je op dit idee gekomen? 
Ik begon twintig jaar geleden al met beeldhouwen. Mijn beide ouders zijn altijd gepassioneerd geweest door kunst, mijn mama schildert, mijn papa graveert. Ze namen me als kind vaak mee naar tentoonstellingen en ik volgde beeldende vorming aan verschillende kunstacademieën.

Welke moeilijkheden heb je ondervonden?
Voor mijn beeldhouwwerk heb ik een groot atelier nodig dat tegen een stootje kan, met veel licht, water, een grote bakoven, voldoende opslagruimte... en dat heb ik zelf niet. Daarom schrijf ik me jaarlijks in aan een kunstacademie, waar ik de ruimte heb en ook de vrijheid krijg om aan mijn projecten te werken. En tekort aan tijd natuurlijk, maar dat is een kwestie van de juiste keuzes te maken.

Hoe helpt je beroep je bij je B-side?
Laat ons zeggen dat ik m'n B-side net ver wég wil houden van m'n beroep. Als account, en nu ook als marcom consultant, ben je vaak bezig met de rationele kant van communicatie: analyses, research, briefings en strategieën voor je klanten. Ik was altijd stiekem wat jaloers op de creatieven. Een creatieve passie buiten het werk, waar buikgevoel en emotie heersen, brengt me in balans. 

Hoe helpt je B-side je bij je andere vak?
Urenlang ongestoord kunnen bezig zijn met je handen, brengt je vanzelf in een mindfull staat. Ik raak dan alle tijd- en ruimtegevoel kwijt, niet meer bewust van mezelf en wat er rondom mij gebeurt. Dat laadt me helemaal op en doet me relaxer, met meer relativeringsvermogen in m'n job en in het leven staan.  

Waar kunnen we je werk bekijken?
Voor m'n afstudeerdproject aan de Academie van Anderlecht vorig jaar, kreeg ik de opdracht naar buiten te komen met m'n werk. Na al die jaren in de luwte te werken, voelde dat als een grote ontboezeming. Ik zette wat werk online op www.ingevanderhaegen.be en op instagram ingevdh.

Wat heb je nodig om je project een boost te geven?
Het is een passie, geen business, dus niets moet. Langere periodes waarin ik me 100% kan focussen op m'n beelden, helpen natuurlijk wel om mijn werk uit te diepen. Zo probeer ik tussen 2 opdrachten als freelancer minstens een maand te beeldhouwen. En een gulle weldoener die het mogelijk maakt een atelier bij me thuis te bouwen.  

Aan wie wil je de fakkel doorgeven voor ons volgende B-side interview? Ik ben fan van Jeroen Bostoen. Hij schildert poëtische werkjes met een hoek af.

Archief / CREATIONS