Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: Zomer 2019: tv-bereik blijkt hittebestendig

Zaterdag 7 September 2019

Seen from Space: Zomer 2019: tv-bereik blijkt hittebestendig

Assets :


Zoals we weten, scheerden de temperaturen bij het KMI zeer hoge en ongebruikelijke toppen en werd het ene record na het andere gebroken.

Nu de vakantieperiode voorbij is, kunnen we terugblikken op deze zomerse break en de weergegevens vergelijken met de cijfers van het televisieverbruik (live en licht uitgesteld – VOSDAL, wat staat voor Viewing On Same Day as Live). Wat het weer betreft, keken we naar de dagelijkse evolutie van de gemiddelde en maximale temperaturen, maar ook naar de neerslag en de zonne-uren. Voor televisie gingen de cijfers over de kijkduur en de dagelijkse penetratie.

Verrassend genoeg blijkt de relatie tussen de twee niet zo duidelijk. Vooral de zonne-uren lijken verhoudingsgewijs de meest voorspellende factor voor de bereikschommelingen, vooral wat de kijkduur betreft, maar ook daar is er geen automatische correlatie tussen beide. Het lijkt er daarom op dat de relatie tussen weer en tv eerder van de "macro" orde is (we kijken verhoudingsgewijs meer in de winter dan in de zomer) en niet "micro" (de dagelijkse variaties van weersomstandigheden verklaren niet al te goed de bereikschommelingen). De zomer heeft afgelopen zomer meer bloemenperken doen sneuvelen dan uren voor de buis.

Archief / INTELLIGENCE