Fr
Close

BEST OF RESEARCH

Beknopte gids voor influencer marketing

Maandag 1 Juli 2019

Beknopte gids voor influencer marketing

Het is geen eenvoudige opdracht om de efficiëntieregels voor een nieuw vak te bepalen en het bereik te meten zonder officiële standaardtool. Laten we dus beginnen met een paar best practices, zoals die bepaald werden door een aantal spelers die ze naar verluidt ook zelf toepassen.
 
Bert Marievoet (founder, Native Nation) stipt om te beginnen een slechte gewoonte aan: het is niet aan te raden om te proberen het hele proces te controleren: “Laat de influencers zich uiten, laat ze creatief zijn met je merk”. En vermijd om de tactieken van een succesvolle influencer te kopiëren of om compulsief met bepaalde grote namen te werken. Kortom: bedenk je eigen werkwijzen.
 
Myriam Baya (advertising manager, Renault) die ook in de materie gespecialiseerd is, bevestigt: “De bekende blogsters van de eerste generatie zijn minder geloofwaardig geworden, maar je moet toch opletten met de jongeren die meer dan 10.000 followers hebben, maar de regels van een ernstige samenwerking niet beheersen.”
 
Vanessa Gohy (communication consultant, Ribbon Agency) treedt haar bij. Volgens haar is het noodzakelijk de Belgische influencers te kennen, wat veel verplichte lectuur over heel uiteenlopende onderwerpen betekent. Bedoeling: “mikken op kwaliteit in plaats van op kwantiteit”, weliswaar met de bedoeling een goede return te verzekeren, maar vooral de marketingdoelstelling te beantwoorden. Lokaal werken is een evidentie, net als het gebruik van basiscontracten: een noodzaak om ervoor te zorgen dat de dingen duidelijk zijn voor iedereen.
 
Onze gesprekspartners wijzen op een ander centraal principe: het komt eropaan interessante kwaliteitsinformatie aan te reiken die kan voortleven. “Instant releases en posts hebben niet veel zin: ze zijn geen lang leven beschoren, worden moeilijk gedeeld en ze meten is lastig. Een blog is blijvend en kan geëvalueerd worden”, aldus consultant en mediaexpert Bruno Liesse. Followers en consumenten komen er inderdaad aan hun trekken: ze kunnen er informatie en content verzamelen en die raadplegen als het hen uitkomt. Actief en zichtbaar zijn op de sociale media is dus goed, maar het is nog veel beter je eigen owned media te hebben om contacten te tellen en te kwalificeren.
 
Bert Marievoet herinnert nog aan een ander basisprincipe dat content marketing onderscheidt van klassieke reclame: “Alles moet echt juist zitten. De content moet overeenstemmen met de brand purpose van de adverteerder en de content creator moet de juiste doelgroep bereiken.” Yasmin Vantuykom (founder, Efluenz) neemt de kwaliteit van de contacten zeer ernstig: “Je moet ‘background checks’ doen om eventuele fake followers te identificeren en de engagement ratemeten, zodat je echte authentieke en performante influencers kunt voorstellen.”
 
In dat verband besluiten we met een laatste regel voor een efficiënte werking: “Influencers zijn des te geloofwaardiger als ze het merkproject zelf kunnen kiezen en op een authentieke manier communiceren over onderwerpen die hen aanspreken”, aldus Bruno Liesse. De gegevens die gegenereerd worden door Big dataen de bijhorende software, kunnen al dan niet bevredigend zijn, al naargelang de betrokkenen. De allereerste voorwaarde die garant staat voor een geslaagde benadering op middellange termijn staat en valt echter met de waarde van de content en heet engagement van het basispubliek.
 

Archief / BEST OF RESEARCH