Fr


Close

CANNES LIONS 2019

This is America, ten tijde van Trump

Donderdag 18 Juli 2019

This is America, ten tijde van Trump

Op de laatste Grammy Awards kon je het al merken: de meeste genomineerde Amerikaanse clips deelden te midden van de vele visuele innovaties, hun maatschappelijke en politieke engagement. Ze waren bovendien allemaal afkomstig van geëngageerde zwarte artiesten die de excessen van de huidige Amerikaanse president aanklaagden.
 
Zo was er om te beginnen de opruiende hymne ‘This Is America’ die de GP Entertainment Lion for Music won. Ze was het werk van Childish Gambino, de muzikale avatar van de acteur, scenarist en regisseur Donald Glover (kijk zeker eens naar zijn televisieserie ‘Atlanta’), en regisseur Hiro Murai. De clip schetst een ongezouten portret van het leven van veel Afro-Amerikanen, een opeenvolging van bloederige schietpartijen en overblijfselen van de slavernij, op een mix van afro-beat en gospel.
 
Childish Gambino heeft een pak referenties in zijn clip gestoken (naar nieuwsfeiten, films, godsdienst, enzovoort). Zijn eigenaardige dansbewegingen ontleende hij aan Jim Crow – een personage uit de Minstrel Shows van de 19de eeuw die de spot dreven met de Afro-Amerikanen en dat gespeeld werd door een blanke man met een ‘blackface’. Naar hem zijn de helaas beruchte Jim Crow-wetten die lang de rassenscheiding in het zuiden van de Verenigde Staten oplegden.

Archief / CANNES LIONS 2019