Fr


Close

CANNES LIONS 2019

GP Glass: 'The Last Ever Issue' (VLM Y&R Poland - Gazeta.pl, Mastercard, BNP Paribas)

Donderdag 11 Juli 2019

GP Glass: 'The Last Ever Issue' (VLM Y&R Poland - Gazeta.pl, Mastercard, BNP Paribas)

In Polen is het niet altijd zo makkelijk om een vrouw te zijn. Zo blijkt uit een recent officieel rapport van de EO dat de score van het land inzake gendergelijkheid nog tien punten onder het Europese gemiddelde ligt.

Dat is een jammerlijke vaststelling in deze tijden van #MeToo die onder andere te maken heeft met het feit dat de seksuele voorlichting nog altijd taboe is op de plaatselijke onderwijsprogramma’s. Daardoor hebben generaties Polen maar een enkel beeld van de vrouw: dat van Twój Weekend, een van de oudste ‘adult magazines’, die vrouwen nog steeds als lustobject afschilderen.

Dertig jaar lang droeg de titel in ruime mate bij tot het ontstaan van een seksistische en ongelijke cultuur. Bij de verschijning van het decembernummer zag VLM Y&R Poland een unieke kans voor zijn klant Gazeta.pl, de voornaamste nieuwssite van het land die zijn hand niet omdraait voor een controverse meer of minder. Het bureau suggereerde hem om het magazine over te nemen met de steun van Mastercard et BNP Paribas – twee merken die zich ook al geruime tijd inzetten voor meer macht voor vrouwen.

Nadat de deal rond was, stelde VLM Y&R Poland het trio voor om ‘The Last Issue’ te publiceren: het allerlaatste nummer uit de geschiedenis van Twój Weekend, helemaal gewijd aan ‘48 sexism-free pages’. De collector’s bood stof tot discussie, met diverse, progressieve verhalen over vrouwelijkheid. Hij verscheen ter gelegenheid van de internationale vrouwendag. Of hoe je symbolisch het einde van een tijdperk kunt inluiden en hopelijk het begin van een nieuw tijdperk op basis van respect en dialoog.

Naast de GP Glass won ‘The Last Ever Issue’ ook een Titanium en drie Bronze.

Archief / CANNES LIONS 2019