Fr

CANNES LIONS 2019

Noëmie Haverhals en Dilan Sakar, de Young Marketers van het jaar

Maandag 1 Juli 2019

Noëmie Haverhals en Dilan Sakar, de Young Marketers van het jaar

Op de afgelopen Cannes Lions won ons land voor het eerst de Young Marketers Competition. Dat was te danken aan het puike idee van het gelegenheidsduo bestaande uit Noëmie Haverhals (Avail) en Dilan Sakar (Calvin Klein & Tommy Hilfiger), afgevaardigd door Brightfish. Aan ons de eer en het genoegen van een fijn gesprek op het terras van het Media Centrum, waar de jongedames evenveel indruk maakten als op de jury.

Dit was de derde keer dat Brightfish als officiële vertegenwoordiger van ons land een jong marketingteam naar de Cannes Lions stuurde, voor het eerst in samenwerking met BAM. Wat heeft jullie ertoe aangezet om samen deel te nemen?
NH:
We hebben elkaar leren kennen tijdens onze master in marketing management aan het Vlerick. We werken allebei in fashion: Dilan als marketing coördinator bij Calvin Klein en Tommy Hilfiger en ik als brand & business development manager bij Avail, we voelden affiniteit en daarom leek het ons een goed idee om met ons tweeën onze kans te wagen.

Hoe is de competitie in Cannes verlopen?
DS:
Alle deelnemers – 27 teams in totaal – kregen zondagavond om 18u dezelfde briefing. Die stond in het teken van de strijd tegen analfabetisme en werd gegeven voor de NGO Room to Read. Vandaag zijn er wereldwijd nog steeds 750 miljoen analfabeten, van wie twee derde vrouwen. Die gedachte was nog nooit bij ons opgekomen en daarmee was meteen het probleem duidelijk: de problematiek is totaal niet bekend bij het grote publiek. De briefing bepaalde dat we die dus aan een merk moesten linken om meer awareness te creëren, met een call to action om aan fundraising te doen. We moesten dus in 24u een presentatie van onze campagne klaarstomen, samengevat op een onepager om ons idee uit te leggen.

NH: Concreet kwam het er dus op aan een idee en de bijhorende insights te vinden, de strategie te bedenken en de uitvoering te realiseren. Vooral de eerste fase heeft ons veel tijd gekost, want oorspronkelijk zaten we vast in een soort tunnelvisie, zonder dat we echt een 100% ‘jamoment’ hadden. Dus zijn we gaan slapen zonder idee. De volgende ochtend zijn we al pratend in de zon op het idee gekomen iets te doen met lingerie. Misschien heeft onze job daar wel iets mee te maken…

DS: We vertrokken van de baseline ‘Give her a cup-le of letters’ voor een limited edition BH-collectie voor Calvin Klein, waarbij 60% van de opbrengst van de verkoop naar het fonds zou gaan. De bh’s zijn bijzonder omdat er een boodschap staat op het etiket en op de onderkant vind je tien empowering words. Het leek ons belangrijk te focussen op een positieve boodschap en zo de strijd aan te binden met dagelijkse problemen door vrouwelijk analfabetisme.

NH: De collectie zou dan gelanceerd worden op 8 maart 2020 ter gelegenheid van vrouwendag, via een campagne gekoppeld aan sterke vrouwen en influencers in een lokale benadering, met content over het belang van lezen en hun persoonlijke verhaal.

En wordt de collectie een feit?
DS:
Ze waren zeer enthousiast en het contact is gelegd maar het is nog een fictief idee. We denken en hopen dat het goed zit.

Wat hebben jullie uit deze ongetwijfeld unieke ervaring geleerd?
NH:
Never settle for less. Uiteraard is het idee essentieel, maar het is even belangrijk dat je de tijd neemt om de briefing te lezen en te herlezen. We hebben ook geprobeerd om eerst een moodboard te maken. Uiteindelijk hadden we nog heel weinig tijd om onze presentatie af te ronden: het was een race tegen de klok. Gelukkig zijn we daarin getraind op Vlerick en weten we hoe belangrijk teamwork is: we kunnen met ons tweeën heel goed compromissen sluiten en we voelen elkaar goed aan.

DS: Je moet durven aan de total picture denken, de hele puzzel te leggen van a tot z. En onze presentatieskills zijn nu beter getraind. Ook primordiaal: we hebben nogmaals ervaren hoe essentieel focus is.

Hadden jullie gedacht dat jullie zouden winnen?
NH:
We dachten wel dat we kans maakten, maar op de prijsuitreiking was het surrealistisch om tussen de grote campagnes zoals die van Nike te staan. We hebben een heel groot communitygevoel ervaren, dat is onvergetelijk.

DS: Dit was een enorme boost voor ons zelfvertrouwen. We zouden zelf graag iets beginnen en een GP winnen.

Archief / CANNES LIONS 2019