Fr
Close

MEDIACTIVATE YOUR INFLUENCERS

Merken & influencers: een directe en intieme relatie, powered by Rossel Advertising

Maandag 17 Juni 2019

Merken & influencers: een directe en intieme relatie, powered by Rossel Advertising

Mensen houden duidelijk van goede raad van derden en de mening van influencers die ze waarderen. Of het nu gaat om marketing of niet, dat heeft in feite niet veel belang, op voorwaarde dat de kwaliteit van de content duidelijk is en de meningen overeenstemmen. Enkel de merken moeten nog overtuigd worden, wat niet altijd simpel is aangezien er geen uitgebreide geschiedenis is en de meettools niet echt bekend zijn. De gegenereerde contacten kunnen nochtans geregistreerd worden, via de herkomst van data op het internet en die hebben vaak mooie verrassingen in petto.

Een influencer marketingactie voeren vraagt een diepgaande samenwerking met een merk die je niet zomaar uit je hoed tovert met een model op een shoot. “Het gaat om co-creatie met de adverteerder die centraal staat in de strategie”, aldus Yasmin Vantuykom (founder, Efluenz). “Het is al snel duidelijk wat realistisch is en wat niet, met deze of gene influencer.” Het merk praat met het medium dat met zijn publiek praat: dat is een rechtstreekse en intieme relatie waarin je je niet mag vergissen en die complementair is bij de klassieke, massale reclame. “Influencer marketing stelt adverteerders in staat te profiteren van de springplank die de sociale media bieden. Voor een 360°-campagne moeten alle middelen gecombineerd worden”, vervolgt de specialiste. Alles is media, alles is potentiële reclame, je moet dus overal zijn.

Maar wat voor werkproces is er nodig voor dit soort subtiele activeringen? Er zijn meerdere scenario’s, wat typisch is voor niet-mature markten. PR-bureaus zouden naar verluidt de handschoen in de ring gegooid hebben: hun waarde als tussenpersonen zou vandaag minder duidelijk zijn. Bert Marievoet (managing founder, Native Nation) legt uit: “Historisch hebben PR-bureaus influencer marketing ingepalmd, omdat de techniek oorspronkelijk vooral gebruikt werd als een verlengstuk van klassieke PR. De laatste jaren voelde de markt echter de behoefte om de discipline te professionaliseren. Zo ontstond een niche voor gespecialiseerde bureaus. Sommige merken werken rechtstreeks met influencers, maar meer in de vorm van partnerships, als ambassadeurs, dan in de vorm van echte campagnes.”

Yasmin Vantuykom bevestigt: “Veel PR-bureaus hebben contacten met influencers, maar gespecialiseerde bureaus als het onze bieden gevarieerdere profielen dankzij een bredere databank. We beschikken over meer dan 800 contacten.”

Vandaar de indruk dat het gaat om een echte nieuwe activiteit, zowel voor de influencers als voor de nieuwe specialisten. Blogster Myriam Baya (advertising manager bij Renault) betreurt weliswaar dat te weinig influencers van hun diensten kunnen leven in België; bovendien zijn ze er net zoals de gespecialiseerde consultants nog niet in geslaagd een vakvereniging op te richten.

De mogelijke rollen die influencer marketing kan spelen, zijn zeer ruim en compatibel met elke mogelijke strategie, aldus Yasmin Vantuykom: “Ter ondersteuning van mediacampagnes, consumer to consumer promoties, als volledige digitale marketing mix of binnen een storytelling-aanpak.” Het voornaamste is volgens Myriam Baya dat er “echte, pertinente en interessante content gecreëerd wordt in het kader van de beoogde doelstellingen – die van uiteenlopende aard kunnen zijn. Bert Marievoet voegt hier nog twee andere regels aan toe: “Investeren in een professionele productie om de waarde van de content te verbeteren en altijd voor ogen houden dat de content hergebruikt moet kunnen worden in een 360°-planning.”

Bovendien komt het eropaan de content maximaal te verspreiden via de juiste sociale netwerken, de bedoeling van elke influencer marketingactie.
 
 

Archief / MEDIACTIVATE YOUR INFLUENCERS