Fr

BRANDS

Hoe The North Face zijn sympathiekapitaal verloor door Wikipedia te kapen

Zondag 2 Juni 2019

Hoe The North Face zijn sympathiekapitaal verloor door Wikipedia te kapen

Bad buzz voor Leo Burnett en vooral zijn klant The North Face. In Brazilië maakte Leo Burnett Tailor Made, het lokale bureau van de groep, een campagne die het outdoormerk bovenaan de zoekresultaten van Google moest krijgen, zonder een cent uit te geven. Dat deed het door Wikipedia te kapen.
 
Aangezien de eerste pagina die in beeld verschijnt als je iets zoekt vaak Wikipedia is, maakte het bureau een fotoreportage in de vier windstreken om populaire plaatsen bij hike-liefhebbers te vereeuwigen. Daarbij zorgde het ervoor dat de kledij of accessoires van The North Face min of meer discreet in beeld gebracht werden; die beelden vervingen vervolgens de officiële Wikipedia-beelden van de plaatsen.
 
Voor de campagne die ‘Top of Images’ gedoopt werd, ging Leo Burnett Tailor Made prat op een samenwerking met de participatieve encyclopedie. Maat daar was in werkelijkheid niets van aan en Wikipedia ontdekte de affaire pas na de publicatie van de case op de site van Ad Age. Daarop vervingen de medewerkers van het platform de gesponsorde beelden die veel kritiek kregen omdat ze de gebruiksvoorwaarden van Wikipedia overtreden hadden.
 
De Wikimedia-stichting klaagde de marketingactie ook aan en omschreef ze als een “verrassende aantasting van publiek eigendom door The North Face dat prat gaat op een missie die sinds 1966 onveranderd is gebleven en die bestaat in “het behoud van de natuur, een openbaar goed dat in het teken van vertrouwens staat voor iedereen”. “Als The North Face misbruik maakt van het vertrouwen dat je in Wikipedia om meer spullen te verkopen, heb je het recht om boos te zijn”, aldus de stichting.
 
Ondertussen heeft het Amerikaanse merk zich geëxcuseerd, maar de kans is groot dat het nog lang zal duren eer het van deze very bad buzz hersteld is…
 

Archief / BRANDS