Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: Verkiezingen, ook televisie leverde puik werk

Zondag 2 Juni 2019

Seen from Space: Verkiezingen, ook televisie leverde puik werk

Assets :


Terwijl de nieuwssites piekten, registreerde ook televisie een hoog bereikniveau voor een zondag in mei; toch is er geen sprake van een record. We zouden het eerder een kortstondige reorganisatie van het bereik noemen.

In het noorden lagen de scores van VTM en één die beide de verkiezingen coverden vanaf acht uur ’s morgens ver boven hun zondagse gemiddelde. Hoewel VTM uitstekende cijfers haalde voor een zondag, genoot één duidelijk de voorkeur. Er was een duidelijk verschil merkbaar op alle doelgroepen, maar het was het grootst op de oudere doelgroepen en hogere sociale klassen. De interesse van de Vlaamse kijkers was in elk geval evident, het gecumuleerde bereikaandeel van één en VTM tussen 8 en 22u schommelde tussen 60 en 80% naargelang de doelgroep.

In het zuiden wijdden La Une en RTL-TVI een groot deel van de dag aan de verkiezingen. Van 11 tot 23u op RTL-TVI, terwijl la Une zijn live uitzending begon om 15u. Die strategie loonde voor RTL, met op de middag een 13u-journaal dat veel beter scoorde dan dat van La Une. Gezien over de hele lengte (15:00-23:00) nam La Une duidelijk voorsprong op zijn rivaal, tenminste wat betreft de 35-plussers, ondanks een peik van het 19u-journaal waarbij RTL-TVI opnieuw de leiding nam. Net zoals in het noorden is het verschil tussen de openbare en privézender duidelijker op de oudere doelgroepen en de hogere sociale klassen. De Franstalige kijkers waren minder ijverig dan de Vlaamse; het gecumuleerde bereikaandeel van La Une en RTL-TVI schommelde tussen 30% en 55%, al naargelang de doelgroep (15:00-23:00).

NB: We hebben het natuurlijk over het live bereik plus het uitgesteld bereik op de dag zelf (Live + Vosdal)

Archief / INTELLIGENCE