Fr
Close

AWARDS

D&AD Awards 2019. Knokke, da's (bijna) hetzelfde als Londen, door Eric Hollander (Air)

Zondag 26 Mei 2019

D&AD Awards 2019. Knokke, da's (bijna) hetzelfde als Londen, door Eric Hollander (Air)

Deze week had ik samen met enkele collega’s het geluk te worden uitgenodigd op de legendarische D&AD Awards (mijn eeuwige dank aan IP en Liesl van Creative Belgium die een uitzonderlijk programma voor ons samenstelde).
 
Voor wie de D&AD Awards niet kent, het is precies hetzelfde als de prijsuitreiking van Creative Belgium, maar dan in Londen in plaats van in Knokke.
 
Met dit verschil dat er werk uit de hele wereld bekroond wordt, en niet enkel uit het Verenigd Koninkrijk.
 
Met dit verschil dat er Pencils uitgereikt worden en dat die bijna altijd een voorbode van een leeuw in Cannes zijn, en dus geen hoedjes die vooral een loonsverhoging van de creatieven voorspellen.
 
Met dit verschil dat de jury’s bestaan uit ’s werelds beste creatieven, en dus niet vooral uit de vriendjes van de vriendjes, waardoor het verdict van de jury’s dus objectiever en geloofwaardiger is.
 
Met dit verschil dat de voorzitter van de D&AD een mandaat heeft dat voor een bepaalde tijd geldt en hij daarna plaatsmaakt voor de jongeren, zodat er geen slechte gewoonten kunnen insluipen. Wat me niet belet hulde te brengen aan het schitterende werk dat Jens Mortier levert, aangezien niemand blijkbaar zin of de moed heeft om hem op te volgen.
 
Met dit verschil dat de creatieven van overal komen om hun potloden op te halen: uit NY, uit Parijs en Brazilië, maar ook uit België. Een dikke proficiat aan alle winnaars!
 
Met dit verschil dat de prijsuitreiking de afsluiter vormt van een razend interessant vierdaags festival, met een expo van de beste werken, maar ook talks, workshops, debatten en ronde tafels over onze vakgebieden.
 
Met dit verschil dat het er barst van studenten uit de beste scholen, terwijl wij keihard moeten vechten om het talent van morgen in onze industrie te houden.
 
Met dit verschil dat het precies onze industrie in ruime betekenis is die bekroond wordt op de Design & Art Direction Awards en niet enkel de reclamecreatieven. Zo werd een van de President’s Award toegekend aan de zeer polyvalente Es Devlin. Designer, artiest, beeldhouwer, internationaal gereputeerde performer, Engelse. Een beetje alsof Creative Belgium Louis de Fabribeckers, Axel Vervoort of Xavier Lust zou bekronen: internationaal gereputeerde Belgische ontwerpers. Geloof het of niet, Es Devlin gaf ons vak een pluim en bevestigde dat we in hetzelfde vak zitten.
 
Ik schrijf dit stuk in de Eurostar tussen Londen en Brussel. Deze vrijdag zal ik er voor het eerst in zeer lange tijd niet bij zijn in Knokke voor de Creative Belgium Awards.
 
Een kleine oefening in coherentie die ik mezelf opleg.
 
Sommigen zullen zeggen dat ik een slechte verliezer ben. Dat is wel waar, maar het is ook de verklaring waarom ik het al zolang uithoud als creatief.

Ik wens jullie allemaal een fantastisch gala.

Tot volgend jaar op het podium.
 
 

Archief / AWARDS