Fr

MEDIA

Xavier Bouckaert (Roularta): "Je kijkt naar de kwaliteiten van je schip en beslist dan hoe je het door de branding loodst"

Zondag 19 Mei 2019

Xavier Bouckaert (Roularta):

In hun lijstje prestigieuze sprekers verwelkomde de BMMA-lunches vorige dinsdag Xavier Bouckaert bij de Club van Lotharingen. Voor een volle zaal kwam de CEO van Roularta het hebben over de gevolgen van de GAFA-hegemonie en hoe lokale uitgevers kunnen terugvechten. De gelegenheid voor een kort gesprek waarin hij meer details gaf over projecten als de New Deal, de Newsbutler en News Tapas.

In je presentatie wees je op het belang van de sociale netwerken als informatiebron én op hun disruptieve impact op de reclamemarkt. De zoveelste versie van het David en Goliath-verhaal, zoals de aankondiging van je speech het verwoordde?
De sociale netwerken nemen niet alleen 70% van de digitale markt voor hun rekening, maar slorpen ook 90% van de groei op. Tegelijk worden de lokale media al enige tijd geconfronteerd met dalende inkomsten uit print en reclame, hoewel hun digitale bereik groeit. Toch is de impact van het algoritme geen fataliteit. Je kunt een rendabele lokale speler zijn, als je kijkt naar de kwaliteiten van je schip en dan beslist hoe je het door de branding loodst. We hebben wapens en die moeten we gebruiken.

Welke zijn dat dan?
In het geval van Roularta zitten die ingebakken in ons DNA. We zijn een multimediabedrijf dat kwalitatieve, onafhankelijke en pertinente content biedt aan ruimere, maar duidelijk afgebakende doelgroepen. Dat is belangrijk, want in deze tijden van fake news komt goede journalistiek opnieuw in de gratie. Om onze onafhankelijkheid, lokale verankering, onze kennis van onze lezers en communities te verzilveren hebben we nood aan geavanceerde marketing en een efficiënt reclameplatform dat erin slaagt duurzame meerwaarde te bieden aan alle spelers en de samenleving in het algemeen.

Wat betekent dat dan concreet?
Vandaag staat of valt een digitale strategie met het succes van paid content. Momenteel komt bijna drie kwart van de inkomsten uit de lezersmarkt, vooral maar niet uitsluitend via abonnementen. Traditioneel staan we sterk op dat vlak, maar we koesteren ambitieuze doelstellingen, onder andere voor onze vrouwenmerken, waar we bijvoorbeeld voor Libelle mikken op zo’n 80.000 abonnees tegen de volgende CIM-meting.

Maar ook voor de newsbrands is paid content essentieel: ze staan voor krachtige communities. Vandaar de creatie van de New Deal die we begin dit jaar geïntroduceerd hebben. Die groepeert de toegang tot onze zes nieuwsmagazines (Knack, Trends, Sport /Voetbalmagazine en hun Franstalige tegenhangers Le Vif/L’Express, Trends-Tendances en Sport/Foot Magazine) via pc, tablet en smartphone zodra een lezer een all-in abonnement (d.w.z. op papier en digitaal) neemt op een van die zes nieuwsmagazines. Je krijgt 24/7 toegang tot de websites, inclusief de +zone en de elektronische archieven. Het is een manier om het aandeel van paid content in het verdienmodel van magazines te stimuleren. Eigenlijk is het ook een uniek content aanbod in België.

Wat de reclameplatformen betreft, hebben we een leidende positie op de reclamemarkt in een aantal doelgroepen (van de vrouwelijke tot de hoger opgeleide, maar ook inzake unieke geolocalisatie en luxe).

Een van de vragen uit het publiek na je presentatie ging over de jongeren. Hebben die nog een boodschap aan bladen?
Misschien is het belangrijk erop te wijzen dat jongeren volgens recent onderzoek opnieuw bereid zijn om te betalen voor content. Dat heeft onder andere te maken met de populariteit van streamingdiensten als Netflix of Spotify die ook niet gratis toegankelijk zijn. Dat is een heuglijke evolutie.

Problematischer is de uitdaging dat we hen opnieuw vertrouwd moeten maken met lezen en hun leren dat er een alternatief is voor de smartphone. Het is een gevecht om tijd en aandacht. Dat is allesbehalve evident, maar zeker niet onmogelijk. Wij hebben al jaren speciale programma’s en acties lopen bij scholen en universiteiten om jongeren vertrouwd te maken met onder andere Knack en Le Vif/L’Express. Het is wellicht mede een kwestie van opvoeding; wij lazen ook geen nieuwsmagazines in onze puberteit. In de Scandinavische landen zie je wel initiatieven met nieuwsmerken die zich specifiek op jongeren richten, maar daar is de mentaliteit anders en staan ze een pak verder dan wij hier. Misschien geven we ooit een Knack Junior uit.  

Wat zijn de prioritaire projecten voor Roularta Media Group de komende maanden?
Enerzijds lanceren we tegen eind dit jaar Newsbutler, een tool die we gecreëerd hebben in samenwerking met imec. Het gaat om een zeer gebruiksvriendelijk aanbevelingssysteem dat gebaseerd is op een algoritme dat helpt om doelgroepen te identificeren, maar dan wel met een menselijke toets, doordat de gebruiker ook kan aangeven wat hij wil lezen. Personalisatie is de sleutel tot het succes van een digitaal platform; dat kunnen we dan vervolgens ook op reclamevlak benutten.

Anderzijds werken we in het kader van het Google Digital News Innovation Fund samen met onder andere de VRT, ML2Grow en imec aan News Tapas. Bedoeling van deze tool is de betrokkenheid met de RMG-nieuwsmerken te vergroten door (digitale) lezers een unieke, gepersonaliseerde lezerservaring aan te bieden. Dat gebeurt aan de hand van een ‘content adaptation engine’ die geïntegreerd kan worden in de redactionele systemen. Concreet is het de bedoeling uit de zoeken wie wat op welk moment van de dag leest en de aangeboden content daaraan aan te passen. Ook hier draait het dus om personalisatie. Dit project zit weliswaar nog in zijn ontwerpfase en zal wellicht pas tegen volgend jaar rond zijn.

Maar nog veel belangrijker is de ontwikkeling van onze basisdataplatformen die tegen deze zomer operationeel worden. Die zullen ons in staat stellen om data efficiënter te capteren en doelgroepen fijnmazig te segmenteren. Die data kunnen dan ingezet worden om targeted reclamecampagnes naar bepaalde doelgroepen te optimaliseren en om rekruteringscampagnes voor abonnementen beter te segmenteren.

Mediahuis, De Persgroep en Rossel zijn sterk aanwezig in het buitenland. Is dat soort expansie een noodzaak voor een Belgische uitgeversgroep?
Het hangt er allemaal van af. Roularta is aanwezig in Nederland en Duitsland, met magazines als Plus, Landleven, La Maison Victor en Frau im Leben. We sluiten niks uit, maar het plaatje moet kloppen. En ik denk dan niet alleen aan magazines maar ook aan andere activiteiten, zoals events, business data, enz... Of aan de drukkerij: die doet het nog steeds bijzonder goed en blijft opportuniteiten bieden, ook via buitenlandse drukopdrachten. We zijn financieel gezond, dus we kunnen snel schakelen.

Wat voor balans maak je op van de afgelopen overnames?
De integratie van de ex-Sanoma bladen is goed verlopen en technisch gelukt. Nu moeten we dieper werken, sleutelen aan de synergie en opportuniteiten tussen merken, zoals we onlangs gedaan hebben met Libelle en Nest, wat een enorme meerwaarde is voor de adverteerders. We zien nog of we nog zo’n winwins kunnen verwezenlijken. Wat Mediafin betreft, dat blijft een apart gegeven en hun focus op hun business is de sleutel tot hun succes. Wat niet belet dat er knowhow wordt uitgewisseld.

Archief / MEDIA