Fr

MEDIA

Wim Jansen (JCDecaux): "Onze concurrenten van vandaag zijn niet die van morgen"

Maandag 15 April 2019

Wim Jansen (JCDecaux):

Als finalist in de categorie Media Company of the Year van de Merit Awards 2019 en Media Saleshouse of the Year op de AMMA 2018, staat JCDecaux dit jaar opnieuw in de finale van dezelfde categorie bij de prijs georganiseerd door CommPass. Het bedrijf is ook genomineerd in de categorie Innovation & Development van de AMMA, meer bepaald met zijn Automation-dossier. Net zoals alle bedrijven zit het Belux-filiaal van de groep volop in een digitale transformatie: met zijn aanbod, zijn tools en zijn globale visie op de manier waarop Out-of-home moet evolueren. Veerle Colin en Wim Jansen zijn er rotsvast van overtuigd dat papieren affichage nooit zal verdwijnen, ook al is digital vandaag de grootste groeimotor voor het medium. Een gesprek met de marketing director en de CEO van JCDecaux Belux.
 
Vorig jaar groeide de omzet van de JCDecaux-groep met 3,6%, organisch zelfs met 5%. Welk aandeel heeft België daarin?
Wim Jansen:
Deze stijging is te danken aan de groeimarkten. Bij ons staan de klassieke media sterker onder druk, zoals blijkt uit de recente cijfers van UMA (-1%, nvdr). Toch bezet JCDecaux Belux een goede positie en het OOH-segment is in vorm, wat niet geldt voor de meeste andere media. We hebben vorig jaar een lichte vooruitgang geboekt, we zijn dus tevreden, maar we hadden op meer gehoopt.
 
Hoe evolueert de verdeling van jullie inkomsten?
Het zal je niet verbazen dat digital sterk groeit, zowel wat de omzet als wat de executie betreft, als we kijken naar de universa waar we vertegenwoordigd zijn. We commercialiseren ongeveer 170 schermen in 30 shopping malls, we zijn aanwezig in de Carrefours met een volledig digitaal aanbod, we zijn van de partij in de metro, op Brussels Airport, maar ook op straat, in Brussel en sinds kort in Luik. Nu zijn we bezig al deze premium universa te verbinden met onze automatiseringsmotor VIOOH.
 
Welk percentage vertegenwoordigt digital precies?
Veerle Colin:
We commercialiseren vandaag zowat 600 digitale schermen versus een veelvoud van papieren zijden. Digital vertegenwoordigt ongeveer 25% van de omzet. De groei van digital wordt gestimuleerd door het feit dat de kost per duizend hoger is dan voor papier. Omdat de installaties in een premium context staan en omdat het potentieel om te contextualiseren ruimer is. Idem dito wat hun impact en flexibiliteit voor de planning betreft. Al die elementen creëren waarde voor de adverteerders.
 
Is digital dan rendabeler dan papier?
WJ:
Nog niet, maar dat zal wel zo worden. Je moet rekening houden met de investering, de ontwikkeling van software, onderhoud, vandalisme. Digitale schermen hebben een kortere levensduur dan print. Het is een ontwikkeling die doordacht moet gebeuren, rekening houdend met de aanbestedingen waaraan we gebonden zijn. In Luik hebben we ongeveer 50 schermen en 1.300 zijden. Dat zal zo blijven voor de hele duur van het contract. Dat is ook de reden waarom papieren affichage zal blijven bestaan, los van zijn intrinsieke troeven.
 
Hoe ver staan jullie met de uitrol van VIOOH?
Het is bezig. Zoals ik zei, werken we momenteel aan de verbinding van de tool met onze digitale universa. Sinds anderhalf jaar is dat een feit bij Carrefour en tegen het einde van het jaar zal dat ook gelden voor 80% van ons aanbod. Het is een noodzakelijk proces: in combinatie met de automatiseringsmotoren zullen de mogelijkheden van DOOH ons in staat stellen budgetten die nu naar internetreuzen gaan, terug te halen. Maar daarvoor moet ons hele ecosysteem wel klaar zijn.
 
Zijn de gespecialiseerde bureaus ervoor uitgerust?
Dat is de volgende stap. We werken aan een externe versie van de tool die we voor het einde van het jaar ter beschikking zullen stellen van de vier specialisten (Outsight, Kinetic, Posterscope en Rapport, nvdr). Ik loop misschien wat op de dingen vooruit, maar ik heb vertrouwen in deze timing, ook al weten we allemaal dat IT-ontwikkelingen altijd iets meer tijd in beslag nemen dan gepland.
 
Een van de neveneffecten van digital, is dat de nieuwe papiertarifering gericht is op bereik. Waarom hebben jullie besloten om op dat vlak de gewoonten te veranderen?
We zijn met dat systeem begonnen in 2018, voor de 2m2 en we hebben het dit jaar ingevoerd voor de billboardnetwerken, om aan te sluiten bij de digitale evolutie, en meer bepaald het lineaire gegeven van automation buying. We moeten anticiperen door een tarifering aan te bieden die inspeelt op deze bereikgerichte logica, met een garantie inzake prestaties, en niet wat het aantal zijden betreft.
 
Dezelfde bedenking geldt voor tv of radio, waar een spot in prime time meer waarde heeft dan een spot die ’s nachts uitgezonden wordt. Een grote stad biedt meer bereik dan een kleine, een paneel op een drukke laan haalt meer bereik dan een paneel in een klein straatje. Die aanpak versterkt ook de complementariteit met de andere media en maakt het mogelijk om OOH open te stellen voor kleinere spelers. Het is ook duurzamer voor de adverteerder op het vlak van productiekosten, taksen, enzovoort. In print zijn we vandaag de enigen die de VRP (Visibility Adjusted Rating Point – een van de nieuwe CIM OOH-currencies, nvdr) kunnen garanderen.
 
Is het niet lastig dat jullie de enigen zijn?
Wellicht, maar er moet iemand het roer in handen nemen om dingen te helpen veranderen. Ok dat is onze rol als marktleider. We hebben ook als eerste een seizoensgebonden tarifering ingevoerd voor het stadsmeubilair vier jaar geleden en vandaag zijn we nog steeds de enigen. Dat seizoensaspect zal binnenkort trouwens ook in het CIM worden opgenomen.
 
VC: Adverteerders moedigen ons trouwen aan in deze benadering die meer aansluit bij hun verwachtingen inzake de efficiëntie, de evaluatie van de campagnes, ook al is het niet altijd evident voor de reporting.
 
WJ: Zelf ben ik er vast van overtuigd dat het ecosysteem zich zal aanpassen, ook al zal het even duren. In afwachting willen we die rol van accelerator spelen. Dat is onze taak en het zit ook in ons dna. Zeker omdat onze concurrenten van vandaag niet die van morgen zijn: we moeten allemaal samen het medium tegen de internetgiganten kunnen verdedigen.

Archief / MEDIA