Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: 13eme Rue, high potential ?

Vrijdag 5 April 2019

Seen from Space: 13eme Rue, high potential ?Transfer commercialiseert een hele reeks themazenders in het noorden van het land, maar het aanbod Franstalige zenders is historisch kleiner (met uitzondering van TF1 natuurlijk). In beide landgedeelten is de publicatie van de gegevens van een themazender in de CIM TV-studie allang geen belangrijke gebeurtenis meer. Maar voor een keer zorgde de publicatie van de gegevens van 13eme Rue (dat sinds 1 maart in regie is bij Transfer) voor de nodige verrassingen.

Deze zender brengt programma’s rond detectiveseries, actie en thrillers en behoort toe aan NBC Universal: hij pakt uit met een vrij aanzienlijk bereik op diverse nuttige doelgroepen. Met een bereikaandeel van 1,6% (total day) op de 18-54-jarigen en iets meer op de vrouwen en de VVA’s van dezelfde leeftijd, positioneert de zender zich als de Franstalige themazender met het grootste bereik bij Transfer, voor National Geographic (dat mikt op de mannen) en MTV (dat mikt op de jongeren).

Deze resultaten zijn nog veel indrukwekkender dan het lijkt, als je weet dat 13emeRue weliswaar tot het basisaanbod behoort bij Voo, maar tot een betalend boeket bij Proximus. Niet alle Franstalige kijkers hebben dus toegang tot de zender. Als we het bereikaandeel per operator herberekenen, bedraagt dat bijna 3% bij de abonnees van Voo en amper 0,7% bij de abonnees van Proximus/Scarlet. Als je weet wat voor gewicht Proximus/Scarlet vertegenwoordigen op de Franstalige markt, is duidelijk in welke mate het potentieel van de zender slechts gedeeltelijk gebruikt wordt.

Net zoals alle themazenders behaalt 13emeRue zijn beste bereikaandeel in off peak. De zender heeft duidelijk een vrouwelijk/VVA profiel vooral van 35-plussers; hij behaalt de beste scores op zaterdag en het sterprogramma is ‘Law and order’ (New York Unité spéciale/New York Section criminelle).

Een kleine zender met nog flink wat reserve die het niveau van de kleine generalisten zou kunnen halen als zijn potentieel benut werd.

Archief / INTELLIGENCE