Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: En als televisie zou verdwijnen?

Vrijdag 5 April 2019

Seen from Space: En als televisie zou verdwijnen?Het was voorpaginanieuws: volgens de laatste versie van de Digimeter zou slechts 5% van de ondervraagde Vlamingen hun televisie betreuren, terwijl 45% denkt niet zonder smartphone te kunnen (een cijfer dat zeer sterk gestegen is). Aldus beantwoordden de respondenten de vraag: “Welke technologie zou je het minst kunnen missen voor persoonlijk gebruik?”. Een ramp in het verschiet dus voor de televisie van papa die oubollig wordt door de opmars van de nieuwe schermen en dus met verdwijning bedreigd is.

Het contrast met de cijfers die het Syndicat National de la Publicité Télévisée (SNPTV, Frankrijk) eind maart publiceerde: die wijzen precies in omgekeerde richting: meer dan een Fransman op twee (56%) van de 1500 respondenten zou het betreuren zonder ‘live’ tv te moeten en 40% zegt hetzelfde over ‘replay’. We kennen de precieze formulering van de vraag in Frankrijk niet, maar we denken dat ze zich concentreert op content en gebruikservaring. Het gaat om een heel andere aanpak dan die van de Digimeter die het verschijnsel benadert vanuit de technologie (wetende dat televisiecontent geconsumeerd kan worden via andere schermen).

Wat moeten we dus geloven? Het is eerlijk gezegd moeilijk te geloven dat slechts een kleine minderheid van de Nederlandstalige Belgen een gemis zouden ervaren als het gaat om een activiteit waaraan dezelfde Nederlandstalige Belgen vorig jaar 178 minuten per dag besteedden – net geen drie uur dus (CIM TV, 15+ Noord, ATV Live+7). Zoals in elke declaratieve enquête weegt de manier waarop een vraag gesteld wordt zwaar door. De Digimeter heeft waarschijnlijk veel inkt doen vloeien met zijn ‘technologische’ vraag, maar het antwoord is waarschijnlijk onwaarschijnlijk.

Archief / INTELLIGENCE