Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: Video in the U.K. 2018 - TV goed voor meer dan 90% van de bekeken reclame

Donderdag 28 Maart 2019

Seen from Space: Video in the U.K. 2018 - TV goed voor meer dan 90% van de bekeken reclame

Het kan paradoxaal lijken, maar nog steeds volgens Thinkbox mag het kijkaandeel van tv dan wel dalen, toch vertegenwoordigt het nog steeds de overgrote meerderheid van de bekeken reclame in video. Dat weerstaat zelfs uitstekend de tand des tijds. In 2018 vertegenwoordigde televisiereclame meer dan 80% van de totaal bekeken videoreclame bij de 16-24-jarigen, en meer dan 90% voor de hele bevolking. Daarna volgt YouTube voor 9% bij de jonge volwassenen, maar slechts 3% bij de totale bevolking. Als we daar al wat elders op het web bekeken wordt bijvoegen, vertegenwoordigt online reclamevideo slechts 12% van de bekeken reclamevideo’s bij de 16-34-jarigen en 5% bij de Britten in hun geheel. Is dat geloofwaardig?
 
Thinkbox haalt meerdere argumenten aan om zijn uitspraken te staven. Ook al is het televisiebereik onderhevig aan een sterke concurrentie en erodeert het geleidelijk, toch haalt tv nog steeds een zeer ruim bereikvolume, waarbij een groot reclamevolume uitgezonden wordt. Dat leidt logischerwijze tot een enorm volume bekeken reclame, dat overigens bevestigd wordt via betrouwbare bereikstudies (BARB in de UK, meer bepaald). Anderzijds kampen online reclamevideo’s met meerdere hindernissen. Bepaalde gebruikers installeren adblockers, de advertenties kunnen vaak gedeactiveerd worden en YouTube plaatst geen reclamevideo’s bij zijn hele inventaris.

Uiteraard zit er een zeker verdedigend kantje aan de visie van Thinkbox – het promotieorganisme van commerciële tv in de UK. Maar de argumenten houden steek, de methodologie is sterk en de cijfers lijken niet onwaarschijnlijk. Thinkbox neemt zijn rol trouwens ter harte en besluit dat tv-reclame meestal op volledig scherm gezien wordt, met geluid, door mensen, in een veilige context, met naleving van alle reglementeringen.

Archief / INTELLIGENCE