Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: Video in the U.K. 2018 - Het kijkaandeel van TV daalt

Donderdag 28 Maart 2019

Seen from Space: Video in the U.K. 2018 - Het kijkaandeel van TV daaltZoals elk jaar maakte Thinkbox een stand van zaken op van de videoconsumptie in het Verenigd Koninkrijk; de resultaten voor 2018 werden zopas gepubliceerd. Het gaat hier om video in ruime betekenis (en op alle devices). Thinkbox wil zo volledig mogelijk zijn en analyseert tv-programma’s, VOD, online content fysieke dragers en bioscoop. Ook al zijn de bereikgegevens van de BARB (de Britse tegenhanger van onze CIM TV) behoorlijk verfijnd, ze dekken toch niet alle types van videkijken. Naast de BARB steunt Thinkbox op Comscore, het Touchpoints-onderzoek (IPA), Rentrak en op de streaminggegevens van de broadcasters voor BVOD. Thinkbox is transparant over zijn methodologie: die is sterk.

Wat onthouden we uit de resultaten? Jonge Britten (16-34 jaar) besteden bijna even veel tijd aan videoconsumptie als de hele bevolking: ongeveer vier en een half uur per dag. Er zijn uiteraard wel grote verschillen als we kijken naar de verdeling van deze kijktijd. Daar waar TV (Live + playback) 64% van het kijken van de Britten in het algemeen vertegenwoordigt, bedraagt dat percentage slechts 38% bij de 16-34-jarigen. Voor hen is live TV nog amper goed voor 28%, dus iets meer dan VOD (23%) en veel minder dan online video (36%), waar YouTube alleen al 25% voor zijn rekening neemt. We mogen daarbij niet vergeten dat YouTube heel vaak gebruikt wordt als muziekstreaming, wat het cijfer enigszins relativeert. Jonge Britten zijn dus grote videoverbruikers die zeer eclectisch consumeren wat zowel het type als de bron van de content betreft. Bij de bevolking in haar geheel gebeurt slechts een derde van het kijken “buiten TV”, tegenover twee derde bij de 16-34-jarigen.

Als we deze studie in de loop der jaren bekijken, zien we het aandeel van tv jaar na jaar afnemen, op een markt die naar verluidt matuurder is dan de onze. Waardoor het ernaar uitziet dat er nog veel zal evolueren bij ons (moest je daar nog aan twijfelen).

Archief / INTELLIGENCE