Fr

INTELLIGENCE

IP Belgium presenteert Video Observer

Donderdag 14 Maart 2019

IP Belgium presenteert Video Observer

Na de Radio en Life Observer realiseerde IP Belgium nu ook een Video Observer. De resultaten werden gisteren aan de markt voorgesteld in een vol Planetarium. Het onderzoek dat in oktober 2018 werd gevoerd door Kantar TNS, onderzocht de videoconsumptie van 2538 Belgen van 18 tot 64 jaar, representatief voor de Belgische bevolking. Per kwartier werd onderzocht hoelang naar wat, op welk device en met wie werd gekeken de vorige dag. Bedoeling was aldus een ‘share of eye’ bepalen voor ons land (reach x time spent).
 
Er werden negen types van video content onderscheiden (live tv, recording en replay tv, on demand, dvd/VHS/Blueray, downloads, short video’s op internet, short video’s op de sociale media en cinema).
 
Per dag consumeren onze landgenoten gemiddeld 4u46 minuten video; die hoeveelheid is verrassend vergelijkbaar in alle leeftijdscategorieën. 71% daarvan gaat naar de drie vormen van tv content (live + recording + replay). Daarbij is live tv nog steeds goed voor 49,1%. In het zuiden wordt langer gekeken (5u07 minuten) dan in het noorden (4u28 minuten), maar het percentage tv verschilt: 66% in het zuiden versus 75% in het noorden. Franstaligen kijken volgens het onderzoek 39 minuten meer video’s op digitale platformen. Wel even preciseren dat het aandeel van live tv bijna identiek is in beide landsgedeelten (50,4 versus 47,9%).
 
Als we kijken naar de leeftijdscategorieën is er, zoals verwacht, een aanzienlijk verschil tussen pakweg de jongeren van 18 tot 24 en bijvoorbeeld de 35-44-jarigen. Generatie Z consumeert nog 45% tv (waarvan 27,8% live), maar besteedt een vijfde van zijn consumptie aan korte video’s op het internet. 35-44-jarigen hebben een grote voorkeur voor televisiecontent (73% van hun consumptie) en 55-64-jarigen besteden 62% van hun videotijd aan live televisie.
 
De Video Observer analyseerde verder ook nog de consumptiemomenten en -plaatsen. Het zal niemand verbazen dat short video hoofdzakelijk alleen en op smartphone geconsumeerd wordt, terwijl tv nog steeds veruit het populairst is op groot scherm en in gezelschap. “Het sociale medium bij uitstek”, noemde Denis Masquelier, general manager van IP Belgium het.
 
“De cijfers geven een genuanceerd beeld van de videoconsumptie van onze landgenoten”, aldus Marco Marini, head of research. “Als je kijkt naar de verschillende generaties, zie je dat er zich een duidelijk scharniermoment voordoet op 25 jaar. Dat is meestal het moment waarop jongeren beginnen te werken. Verder merk je ook dat televisiecontent nog steeds bijzonder gewaardeerd en veel geconsumeerd wordt, ook bij de jongere generaties. Het is dus enorm belangrijk te blijven inzetten op alle mogelijke platformen, zoals RTL Play en Auvio bijvoorbeeld, die gebruikt worden om hem te consumeren.”

Archief / INTELLIGENCE