SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

En als we nu eens de motivaties van de televisiekijkers analyseerden?, door Sofie Rutgeers (SBS Belgium)

Zondag 10 Maart 2019


En als we nu eens de motivaties van de televisiekijkers analyseerden?, door Sofie Rutgeers (SBS Belgium)
De publicatie van onze Seen from Space over televisie(reclame) in 2022, wekte een aantal vragen bij Sofie Rutgeers, Senior Digital & Innovation Analyst bij SBS Belgium. Ze stuurde ons de volgende reactie.

"Op bezoek bij mijn grootmoeder en grootvader, 94 en 93 jaar. Sinds drie maanden is grootmoeder geen actief Facebooker meer. Aan Instagram en Snapchat wil ze niet beginnen. Blijk van een tanende FOMO? Allerminst. Op echt bezoek dus. Ik vraag op Whatsapp of mijn moeder langskomt. We praten. We halen de laptop boven om te skypen met de zus die verkast is naar Vietnam. Mijn dochter mag naar ‘de kast’, om bouchékes van Côte d’Or en fruitsap van Appelsientje. Waarom gaan we na al die jaren nog op bezoek? Welke rol spelen Google foto’s, WhatsApp, Skype en Snapchat tijdens zo’n bezoek? Wat maakt dat Côte d’Or en Appelsientje onlosmakelijk verbonden zijn aan ons moment? Als researcher binnen de mediasector betreur ik het gebrek aan dergelijke reflecties de afgelopen weken.

We willen weten wanneer en hoeveel de adverteerdersmarkt op tv in elkaar duikt. Studies die dit in kaart brengen worden vervolgens met de grond gelijk gemaakt. Niet representatief! Declaratief! Enkel bij Android-gebruikers! Geen Belgische cijfers! Besteld door een broadcastern dus niet objectief!

Wat induceert de evolutie in tv-landschap? Welke keuzes maken we aan het begin van een ‘tv-avond’? Hoe verschilt dat als je begint te werken en kinderen krijgt? Wat zijn de kenmerken van een platform waar adverteerders een blauwdruk nalaten bij de kijker?

De Digimeter geeft aan dat Vlamingen het woord ‘tv’ in de mond nemen voor zowel het lineaire kijken als broadcaster video-on-demand. Een analyse van de BARB in de UK toont aan dat een ‘tv-campagne’ op de zenders en hun online platformen nog steeds evenveel mensen bereikt, zelfs binnen de leeftijdsgroep 16-34, als enkele jaren geleden. Een studie van Ipsos voor SBS Belgium brengt onze dagelijkse’tv-routine’ in kaart waarbij we alle televisiezenders afgaan en vervolgens aanvullen met bewuste keuzes voor specifieke content. Sociale media, nieuwssites, promotrailers, vrienden en familie zijn onze tipgevers.  Adverteerders hebben niet alleen een vaste afspraak met de kijker, ze kunnen nu ook in dialoog gaan met een actieve, geïnteresseerde en betrokken kijker.  De jonge generatie kijkers groeit op met een brede waaier aan platformen en een zee van tijd. Als we hun gedrag willen extrapoleren om een beeld te krijgen van de toekomst, volstaat het niet om een trendlijn verder te trekken. Het Knopfler effect speelt immers ook mee. De Touchpointstudie van IPA vergelijkt het kijkgedrag van mensen in een verschillende levensfase. Wat blijkt? Studenten vinden werk, krijgen kinderen en verkiezen een tv-avond boven een avondje uit. Dat zal ongetwijfeld niet enkel lineaire televisie zijn, maar evengoed Stievie en Netflix.

Kortom, is het niet veel interessanter om naast de cijfers en methodieken ook de drijfveren van de kijker, de impact van het Knopfler effect op het kijkgedrag en de opportuniteiten voor reclamemakers en adverteerders onder de loep te nemen? Kunnen we in alle slimme koppen, inventieve oplossingen, onderzoeksbudgetten en communicatie-inspanningen investeren om van onze videoavond een echt bezoek te maken, met plaats voor Netflix, VRTnu, wtFOCK, Stievie, de chocolaatjes en de drankjes?

Vandaag nog? Want het gaat snel."

(De titel is toegevoegd door de redactie)ARCHIVE / INTELLIGENCE - RESEARCH


INTERVIEW

Mieke Berendsen (Medialaan-dPP):

Mieke Berendsen (Medialaan-dPP): "Advertenties in print mogen bij de minst storende reclamevormen gerekend worden en zetten aan tot actie"DOSSIER  Michel Van der Poorten (IBM): "90% van de wereldwijd beschikbare gegevens werd de 24 laatste maanden gegenereerd"  


Op regelmatige basis verzamelen de teams van Wavemaker zich in de grote centrale zaal van de GroupM-kantoren voor een presentatie door een inspirerende spreker, waarbij ook hun klanten worden...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Is uw voice marketingstrategie klaar?, door Damien D'Ostuni (Innovation & Activation Expert, Wavemaker)  


Smart speakers zijn voor de merken een nieuw jachtterrein thuis bij de gezinnen zelf. Hoe kunnen ze hun voordeel doen met deze innovatie, rekening houdend met het feit dat deze interface meestal...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Instagram per kilo  


Vandaag brengt Instagram elke maand meer dan 1 miljard actieve gebruikers wereldwijd samen, waarvan de meerderheid tussen 18 en 24 jaar oud is. Ze vormen een gedroomde doelgroep voor adverteerders...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier