Fr

MEDIA

Not an addict, door Griet Byl (MM)

Zaterdag 9 Maart 2019

Not an addict, door Griet Byl (MM)

Nadat Telenet eind vorige maand uitpakte met Yugo, het nieuwste pack dat mikt op de mobile first millennial op zoek naar een flexibel abonnement voor zijn nomade audiovisuele consumptie, presenteert Proximus nu op zijn beurt een nieuwerwetse abonnementsformule. Die werd Epic Combo gedoopt en omvat vast en mobiel internet, alsook muzikale streamingapps en sociale media, vrije toegang tot verschillende videoplatformen en de Proximus TV app op eender welk scherm. Beide formules zijn per definitie ideaal voor de always on mediagebruikers van vandaag die niet alleen meer altijd en overal bereikbaar zijn, maar elke vrije minuut opvullen met de consumptie van audiovisuele content.
 
De gelegenheid maakt de dief nietwaar en je zou voor minder last krijgen van digibesitas, een kwaal die niet alleen jongeren van 16 tot 24 jaar plaagt, maar zowaar het gros van de bevolking treft. Schermtijden tussen vijf en acht uur per dag zijn geen uitzondering meer, in die mate dat niet alleen de overheid en de media, maar zelfs de fabrikanten van de besturingssystemen proberen te sensibiliseren voor de mogelijke gevolgen van een overdosis schermverbruik. Het zou leiden tot concentratiestoornissen, overbelasting van ons brein en onze ogen, te weinig beweging, enzovoort. Ondertussen heeft de verslaving in die mate toegeslagen dat ook de consumenten zelf – al dan niet wanhopig – proberen hun consumptie aan banden te leggen. Zo leert onderzoek uit de onlangs gepubliceerde Digimeter van imec ons dat 31% van de Vlamingen zichzelf beschouwt als afhankelijk van zijn smartphone, terwijl 76% (!) probeert zichzelf minstens een regel op te leggen om er iets aan te doen.
 
Gelukkig voor de technologie minnende medemens biedt de tastbare wereld entertainment genoeg dat daarbij kan helpen, ook voor wie niet meteen de hort op wil. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ouderwets boek? Dat is nog steeds populair en biedt soelaas bij heel wat van de door het scherm ontstaande klachten. Onderzoek van iVox ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van De Standaard toonde eind februari aan dat lezen voor twee op de vijf Vlamingen een ideale manier vormt om te ontspannen. Bij 75% van de lezende Vlamingen helpt een boek lezen om de rust in het hoofd terug te vinden. 60% geeft aan dat het lezen hen gelukkiger maakt. 26% stelt zelfs dat het lezen van een goed boek het gevoel van eenzaamheid kan wegnemen. Opmerkelijk is dat 1 op de 5 lezende Vlamingen in een boek het zelfvertrouwen en de inspiratie vonden om hun leven over een andere boeg te gooien. Los daarvan geeft zeven op de tien aan dat hun concentratievermogen verbetert en de helft van de bevraagden geeft aan dat ze hun omgeving beter begrijpen.
 
Om de proef op de som te nemen kunnen we je alvast ‘Grand Hotel Europa’ aanraden. De laatste klepper van Ilja Leonard Pfeijffer staat garant voor uren leesplezier over de nefaste impact van massatoerisme, de bewogen liefde tussen de protagonist en zijn geliefde, op gezette tijden zeer plastisch en behoorlijk opwindend geïllustreerd door een portie seks en vooral veel bespiegelingen over ons zieke Europa. Voor je het weet ben je halfweg en heb je die smartphone afgezworen…
 
 

Archief / MEDIA