Fr

MEDIA

Auteursrecht: een nieuwe doorbraak voor de uitgevers

Donderdag 14 Februari 2019

Auteursrecht: een nieuwe doorbraak voor de uitgevers

Na twee jaar onderhandelen heeft de hervorming van het Europese auteursrecht een nieuwe etappe achter de rug. Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie bereikten met name een akkoord over een ontwerprichtlijn om de regels inzake auteursrecht (die dateren uit 2001) “aan te passen aan het digitale tijdperk”. Volgens Andrus Ansip, VP van de Europese Commissie die belast is met het dossier zou dit moeten leiden tot “gegarandeerde rechten voor de gebruikers, een eerlijke vergoeding voor de creators en duidelijke regels voor de platformen”.

Belangrijk zijn vooral de artikels 11 en artikel 13. Die zijn het onderwerp van een intense lobbystrijd tussen de persuitgevers en de Gafa. Het eerste zou uitgevers, media, auteurs,… het recht geven een vergoeding te vragen als agregators als Google News of sociale netwerken als Facebook hun content online hergebruiken. Al naargelang het bereikte akkoord zouden de artikels gedurende twee jaar beschermd blijven. Het delen van hyperlinks naar artikels zou vrij van elke verplichting zijn, net zoals de korte fragmenten die in zoekmotoren of op sociale netwerken verschijnen. Artikel 13 is bedoeld om platformen aan te moedigen de content creators beter te vergoeden. Het verplicht ze – op een aantal uitzonderingen na - de geüploade content te filteren op basis van lijsten die aangeleverd worden door de rechthebbenden.

Carine Libert, CEO van Sabam, via Belga: “Deze tekst biedt onze auteurs, componisten en uitgevers uitzicht op een eerlijke vergoeding voor het massale online gebruik van hun werk. Tegelijk biedt deze tekst platformen zoals YouTube een duidelijk wettelijk kader zodat hun gebruikers in alle rechtszekerheid content kunnen blijven maken en delen.”

Google van zijn kant dat de afgelopen maanden via een opmerkelijke campagne waarschuwde voor “het einde van het internet” indien de hervorming erdoor zou komen, spreekt zich nog niet uit en zal de definitieve tekst bestuderen.

De definitieve tekst moet nog worden goedgekeurd op 15 april. Indien dat gebeurt, krijgen de lidstaten 24 maanden om hun respectieve wetgevingen aan te passen.

Archief / MEDIA