Fr
Close

MEDIA

Bernard Marchant (Rossel): "Google News is geen uitdaging"

Zondag 20 Januari 2019

Bernard Marchant (Rossel):

In de lobbyoorlog tussen de tegenstanders en aanhangers van het ontwerp voor de Europese richtlijn die een kader wil leveren voor het gebruik van inhoud door digitale platforms, meer bepaald een naburig recht voor uitgevers, reageerde Bernard Marchant, de CEO van Rossel, op de uitspraken die Richard Gringas, Google Nieuws VP enkele dagen geleden deed. In L'Echo verklaarde Marchant hij dat deze dienst de uitgevers in staat stelt om gratis een heel groot publiek te bereiken.
 
In Le Soir antwoordde Bernard Marchant hem dat "Google Nieuws geen uitdaging is", aangezien het amper 2% van het bereik bij Rossel vertegenwoordigt. "Doen geloven dat Google Nieuws bestaat om uitgevers tevreden te stellen, is geloven dat Google een filantropisch bureau is, wat het niet is. "
 
Verder betoogt de CEO van Rossel dat het principe van naburige rechten kadert in een evenwichtige commerciële relatie tussen uitgevers en platforms: "De posities van uitgevers die zeggen dat ze tegen de Gafa zijn, worden altijd als karikaturen afgeschilders. Integendeel, we hebben een nogal complementair ecosysteem met toegevoegde waarde (...). Als er geen regulering is tussen de content operators en de platforms, bestaat het evenwicht niet meer. We moeten niet wachten totdat Google de spelregels bepaalt. "

Archief / MEDIA