Fr
Close

BEST OF RESEARCH

Vel'OH! zet groene mobiliteit in Luxemburg onder stroom

Dinsdag 4 December 2018

Vel'OH! zet groene mobiliteit in Luxemburg onder stroom

Tegen eind dit jaar wordt Luxemburg-Stad een van ’s werelds eerste hoofdsteden met een volledig elektrische deelfietsendienst. De teams van JCDecaux ontrolden er immers een netwerk van 600 nieuwe vel’OH!-fietsen van dat type in de stad die vandaag 8.000 abonnees op de dienst telt. Tegen eind dit jaar worden er 300 andere elektrische fietsen geïnstalleerd, verdeeld over een honderdtal stations.
 
Het gaat om volledig nieuwe fietsen – lijn, onderdelen en functies – naar een ontwerp dat bedacht werd door de teams van JCDecaux en de Frans-Argentijnse ontwerper Marcelo Joulia. De voornaamste innovatie zit in het systeem van de batterij dat synoniem staat voor vrijheid voor elke gebruiker. JCDecaux herzag ook de hele gebruikerservaring met een nieuwe smartphone-app. Die zorgt ervoor dat gebruikers hun fiets kunnen ophalen met behulp van hun smartphone, zonder langs te zuil te moeten, dat ze het aantal plaatsen en beschikbare fietsen in de stations kunnen opvragen of noteren welke tweewieler ze geleend hebben. Zodra zijn account aangemaakt is, krijgt de gebruiker een bericht telkens hij zijn fiets weer vasthangt (bovenop het visuele en geluidssignaal op de fiets en het stalpunt). Dat vermeldt de duur en het bedrag van het traject.
 
Nog even vermelden dat het bedrijf de meeste van zijn 700 vel’OH!-fietsen van de eerste generatie een nieuwe bestemming zal geven. Het gerecupereerde materiaal wordt volledig hergebruikt, ofwel op andere deelfietsmarkten, voor onderdelen of met behulp van gespecialiseerde afzetmarkten.
 
Ter herinnering, in oktober ondertekende JCDecaux België een akkoord met de Brusselse Minister van Mobiliteit om een derde van zijn 5.000 deelfietsen tegen de lente van 2019 elektrisch te maken. De financiering wordt verzekerd door het affichagebedrijf via de digitalisering van een derde van het reclamemeubilair dat inbegrepen is in het Villo!-contract.

Archief / BEST OF RESEARCH