SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Als je onze vorige column leuk vond, bevalt deze je wellicht ook, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 21 Oktober 2018


Als je onze vorige column leuk vond, bevalt deze je wellicht ook, door Fred Bouchar (MM)
De nieuwsrace is hels geworden en onze beschikbare hersentijd levert een bittere strijd met wild groeiende infobesitas. Om daar iets aan te doen, zouden algoritmen – zij weer – naar verluidt soelaas moeten brengen. Zij zijn immers in staat content automatisch te filteren aan de hand van de persoonlijke gegevens van gebruikers, zodat die enkel informatie voorgeschoteld krijgt die hen zou kunnen interesseren.
 
Dat brengt ons bij de wondere wereld van de gepersonaliseerde nieuwsaanbeveling, het nieuwe stokpaardje en de ultieme natte droom van steeds meer uitgevers.
 
Natuurlijk kan niemand ontkennen dat streven naar de vereenvoudiging van de gebruikerservaring getuigt van gezond verstand. En inderdaad lijkt de gepersonaliseerde aanbeveling aan te sluiten bij de nieuwe gewoonten op de markt; ze biedt ook een mooie kans om het businessmodel van de pers nieuw leven in te blazen en de journalistieke productie beter tot haar recht te laten komen.
 
Maar is het wel een goed idee de math men die toch de bureaus al gekannibaliseerd hebben, nu ook nog een plaatsje te willen geven op de redacties?
 
Is de kans niet groot dat de aanbevelingstools de lezers zullen opsluiten in een bel, een hermetisch sas dat enkel een beperkt en beperkend beeld van de realiteit doorlaat? Wordt hun aldus niet de toegang tot een zekere ‘serependiteit’ ontzegd, een dosis toevallige ontdekkingen als smaakmakers van de pers die zowel mikken op de nieuwsgierigheid van de lezer als op de intelligentie van de journalist?
 
Moeten we echt voorrang geven aan de beruchte 10% van de content die 90% van de traffic genereert? Ja, op voorwaarde dat artikels die nooit gelezen worden ook opgehaald kunnen worden. Maar is dat technisch al wel mogelijk? Wie een abonnement op Netflix of Apple Music heeft, weet dat hun aanbevelende belofte een beetje overroepen is. Omdat hun algoritmen enkel belangstelling hebben voor sterke signalen, zullen de on demand platformen je systematisch series of muziek oplepelen die je al gezien of gehoord hebt: je vond dit leuk, dan zal dat je wellicht ook bevallen.
 
De beste playlist blijft altijd diegene die je zelf samenstelt, naargelang je humeur, je verlangen, je emotie of activiteit van het moment. Binnen een redactie betekent de aanmaak van een playlist dat informatie gerangschikt wordt, een redactioneel jasje krijgt om de lezer te verrassen en naar nieuwe dingen te leiden, door hem te laten voelen dat het nodig is met zijn eigen geest te pingpongen, zich vragen te stellen, zijn mening te toetsen, het debat te openen, te analyseren, te duiden.
 
Je publiek beter bedienen en engagement creëren. Dat is ook wat adverteerders willen. Zoals Juan Senor benadrukte tijdens het MAGnify seminarie van WeMedia, nu er steeds meer vragen rijzen over de ondoordringbare algoritmen van Google en Facebook, zijn adverteerders meer dan ooit op zoek naar een betrokken, actief en reactief bereik.
 
Ja, gepersonaliseerde aanbeveling van nieuws kan de content een ruimer bereik geven, maar dat impliceert geenszins dat ze de redactionele lijn van de media moet gaan bepalen. Het is, zoals zo vaak, een kwestie van dosering en evenwicht tussen de interventie van de mens en de machine. Over aanbevelingen gesproken, er gaat weinig boven de mening van onze omgeving, de beruchte mondelinge reclame die in alle onderzoeken populair is.ARCHIVE / MEDIA - STRATEGY


INTERVIEW

Thierry Brynaert:

Thierry Brynaert: "Met Wavemaker Consulting omvatten we vier vakgebieden die de sokkel van de consultagencies vormen"DOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier