SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

De B-side van Antoinette Ribas

Vrijdag 5 Oktober 2018


De B-side van Antoinette Ribas
Op initiatief van Antoinette Ribas, AD bij DDB en sinds kort lid van de board van Creative Belgium, starten we ‘B-side’. In deze nieuwe rubriek zetten we regelmatig vakmensen uit onze sector in de schijnwerpers die bovenop hun job nog een andere creatieve activiteit hebben. De aftrap wordt gegeven door de initiatiefneemster zelf.
 
Wat is jouw B-side?
Ik creëer ecologische en duurzame voorwerpen. Zo ben ik nu bezig met de uitwerking van een volledig moduleerbaar en recycleerbaar rekkengamma in hout en kurk.
 
Het gamma bestaat in een versie voor volwassenen, maar ook voor kinderkamers, met geometrische en ludieke motieven op kurkblokken. Elk rek kan veranderd worden in een hond, kat, kuiken, konijn, robot, olifant, enzovoort.
 
Belangrijk detail: ik stond er absoluut op om een oplossing zonder verf te vinden. Daarom zijn de motieven ‘getekend’ met de laser. Er is niks overbodigs toegevoegd: alles komt uit de natuur en gaat terug naar de natuur.
 
Zelfs de verpakking is als dusdanig opgevat. Er is geen plaats verloren in de doos die bestaat uit gerecycleerd karton en de kleefband die errond zit, bestaat uit biologisch afbreekbaar papier. Met andere woorden, van meubel tot en met verpakking, alles is gerecycleerd en recycleerbaar.
 
Naast dit zeer ambitieuze project ben ik wil enthousiast over champignoncompost. Dat is een buitengewone nieuwe grondstof: biologisch, lokaal (geproduceerd in de kelders van Tour&Taxis). Momenteel werk ik aan een project samen met Permafungi.
 
Hoe ben je op dat idee gekomen?
Ik heb altijd graag voorwerpen gemaakt. Iedere keer ik iets niet kan vinden, creëer ik het in feite. Zo heb ik in 2011 een tafel bedacht om magazines in op te bergen. Ik kocht er toen heel veel en ik had genoeg van de omvallende stapels op mijn salontafel. Ik wilde dat ze netjes opgeruimd zouden zijn, maar tegelijk moest het mogelijk zijn om snel de pagina van een interessant artikel terug te vinden. Zo kwam ik op het idee van de ‘Tablemag’ (thetablemag.com). Die liet ik in België maken, omdat ik een volledig lokaal product wilde. Vandaag zijn daar nog andere vereisten bij gekomen: ik wil composteerbare, eetbare of recycleerbare voorwerpen. Ik ontwerp graag tijdelijke voorwerpen die tegelijk duurzaam zijn. Dat is de rode draad.
 
Welke moeilijkheden heb je ondervonden?
De uitwerking van zo’n project vraagt natuurlijk tijd, energie en geld. Bovendien is de productiewereld niet zo makkelijk. Dat is behoorlijk ontmoedigend, op alle vlakken. Zo kwamen de kurkblokken die ik in een welbepaald formaat getekend had (.dwg) elke keer terug met een verschillende radius. Je moet echt heel de tijd alles controleren. Voortdurend. Gelukkig zijn de reacties positief, wat enorm bemoedigend is. Charles Kaisin aan wie ik het project presenteerde, heeft me echt aangemoedigd.
 
In welk opzicht helpt je beroep je bij je B-side ?
Bij de uitwerking van dit soort projecten, is het een voordeel dat je een geoefend oog hebt. Dat geldt ook voor al de rest: voor de verpakking, voor de microcopy en natuurlijk ook voor de digitale communicatie. Het is ook handig om contacten te hebben: ik kan gemakkelijk hulp of meningen vragen aan mensen rond me.
 
In welk opzicht helpt je B-side je bij je werk?
Het zal als een cliché klinken, maar het is bijzonder verrijken de creatie van a tot z te moeten beheersen. Je moet alles alleen beslissen, alles zelf doen en keuzes maken die niet gevalideerd moeten worden. Je bent tegelijk de maker en de klant. Ook al komt er niet veel sleur aan te pas in mijn job, het is toch verfrissend om van rol te kunnen veranderen.
 
Waar is je werk ergens te vinden?
Alle ecologische projecten die ik ontwerp, zijn binnenkort te zien op primate-design.com.
 
Waaraan ontbreekt het je om je project te boosten?
Momenteel ben ik op zoek naar een partnerschap met een speler actief in ecologisch design. Een label dat mijn project inzake duurzaam meubilair kan integreren. Logischerwijze ben ik meer op mijn gemak wat de creatie en de ontwikkeling van het concept betreft, veel minder met de productie en de verkoop.
 
Aan wie wil je de fakkel voor de volgende B-side doorgeven?
Aan Barbara Vangheluwe omdat haar aanpak me zeer dierbaar is. Ook zij werkt voor een duurzamere wereld, maar dan met kleren.ARCHIVE / CREATIONS


INTERVIEW

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie):

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie): "Als het hart de richting aangeeft, volgt het hoofd vanzelf"DOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier