SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Data en creativiteit hoeven niet als Erdogan en Trump tegenover elkaar te staan, door Jochen Sablon (Client Services Director, AdSomeNoise)

Zondag 2 September 2018


Data en creativiteit hoeven niet als Erdogan en Trump tegenover elkaar te staan, door Jochen Sablon (Client Services Director, AdSomeNoise)
Laten we een kat een kat noemen. De term ‘data’ schrikt af. Adverteerders denken meteen aan databases, aan technische toestanden of aan GDPR. Of aan alle drie tegelijk. En creatieven zetten het meteen op een lopen.
 
Het is dus eenvoudiger om een Tesla de ruimte in te sturen dan om uit te leggen dat 1 + 1 in het geval van data en creativiteit 3 is. Maar laat ik toch maar een poging wagen…
 
En wat beter dan voorbeelden kunnen een stelling aantonen? Zo hebben de mannen van Mediamonks (tegenwoordig bekend als het nieuwe speeltje van Sir Martin Sorrell) een YouTube-campagne gemaakt voor de nieuwe reeks van Narcos op Netflix. Op basis van de inhoud van het gezochte YT-filmpje werd de pre-roll video aangepast om maximaal in te spelen op de interesses van de surfer. In zoverre dat er maar liefst 1,4 miljoen variaties waren. Allemaal in real time.
 
Een tweede voorbeeldje komt uit eigen stal (ik kom er tenminste eerlijk voor uit). Carglass merkte dat prospecten bij het maken van een afspraak online heel vaak afhaakten wanneer de ‘moeilijke’ vragen eraan kwamen: wat is de naam van de verzekeringsmaatschappij? Wat is de naam van de leasingmaatschappij? Of zelfs… wat is de nummerplaat van de wagen?
 
Van die afgehaakte prospecten klanten maken deden we via remarketing. Wie afgehaakt had, kreeg tijdens het surfen banners van Carglass te zien waarbij het model van de wagen van de prospect werd getoond en ook de copy was aangepast aan wat de prospect op de Carglass-site al had ingegeven.
 
Het kan dus, ervoor zorgen dat data en creativiteit niet als Erdogan en Donald Trump lijnrecht tegenover elkaar staan. En het levert wat op. Onze Carglass-case bewijst het. En hoeft trouwens niet enkel remarketing te zijn, data kan in elke fase een verschil maken. In het geval van Carglass is de creativiteit heel erg toegepast om tot een conversie te komen. In campagnes met andere doelen kan data op een bredere creatieve manier gebruikt worden om bijvoorbeeld bepaalde boodschappen in de markt te zetten.
 
Stel dat ik u ondertussen heb overtuigd van het nut van het samenspel tussen data en creatviteit (want het staat natuurlijk buiten kijf dat een goed creatief idee nog steeds relevant en krachtig is), dan stelt u zich natuurlijk de volgende vraag: ‘ja maar, hoe krijg ik dit voor elkaar?’
 
Terechte vraag. Om het te doen slagen heb je de medewerking van technische en marketingmensen nodig. En daar loopt het vaak fout. Datamensen en creatieve mensen lijken wel van een andere planeet te komen. Het lijkt wel alsof ze een andere taal spreken, alsof ze elkaar niet willen verstaan.
 
Mijn gouden raad: zorg voor een ‘bemiddelaar’. Iemand die beide ‘talen’ spreekt (of op z’n minst begrijpt). Dat kan de CTO (Chief Technology Officer) zijn, een entiteit die opereert tussen marketing en IT, of een bureau dat die rol vanuit zijn eigenheid kan opnemen. Wij hameren er bijvoorbeeld hard op om bij aanvang van een dergelijk project een workshop te doen om samen de vinger op de wonde te leggen.
 
Wanneer die bemiddelaar ownership heeft, is de knoop vaak sneller dan gedacht ontward. Misschien is het dat wat Erdogan en Trump momenteel wat ontbreekt…ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Ceramiek: de B-side van Alex Gabriels

Ceramiek: de B-side van Alex GabrielsDOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier