SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Filip Lemaitre (The Silver Ones): "Vijftigers en zestigers hangen aan de elastiek van de jongerencultuur tot hij springt"

Zondag 2 September 2018


Filip Lemaitre (The Silver Ones):
50-plussers zijn hot en 50 is het nieuwe dertig. We leven immers langer en beter. Als je ons niet meteen gelooft, moet je maar eens met Filip Lemaitre gaan praten. De man die in een vorig leven mee aan de wieg stond van het jongerentrendbureau Trendwolves, creëerde anderhalf jaar geleden het research- en consultancyplatform The Silver Ones. Dat wil bedrijven inzicht verschaffen in de gelijknamige doelgroep. Hij bundelde zijn bevindingen zopas in een boek dat dezelfde naam meekreeg.

Kun je eerst even vertellen waarom je je in de leefwereld van de 50-plussers wilde verdiepen?
Om te beginnen behoor ik zelf tot deze generatie (lacht). Tijdens mijn carrière heb ik vastgesteld dat het segment van de 50-plussers een onontgonnen markt is, niet alleen in de marketing, maar ook in het aanbod van producten en diensten. Verder heb ik ook gemerkt dat er vandaag geen senioren meer zijn, toch niet voor hun zeventigste. Daarmee bedoel ik dat de term totaal niet meer past bij de levensstijl van vijftigers, zestigers en met uitbreiding meer en meer zeventigers. De clichés die dit oproept, sluiten bij geen enkele realiteit aan. Om me in deze materie te verdiepen, ben ik beginnen bloggen, onder andere op Route50plus.be. Aldus wilde ik die vooroordelen zoveel mogelijk doorprikken. De verzamelde bevindingen hebben geleid tot mijn boek The Silver Ones, met daarin een aantal do’s en don’ts voor 50+ marketing.

Wat voor inzichten heb je zoal kunnen verzamelen?
Om te beginnen dwingt onze huidige samenleving ons om af te stappen van stug in generaties denken. Er spelen zoveel andere factoren dan de leeftijd in iemands gedrag en perceptie. Ook de opleiding, gezins- of professionele situatie, sociale en culturele achtergrond bepalen hoe oud of jong iemand zich gedraagt.

Los daarvan is het duidelijk dat we steeds langer en steeds langer beter leven. Vandaag is 60 of 65 zijn niet hetzelfde als in 1960. Vroeger waren er drie levensfasen: leren, werken en eenmaal je oud was rusten. Dat klopt vandaag niet meer. Er zijn nu vier fasen in een mensenleven. Daarmee bedoel ik dat mensen zichzelf op steeds latere leeftijd als oud beschouwen. Zo rond hun 70ste beginnen ze akkoord te gaan met de idee dat ze senior zijn. Vrouwen trouwens iets later dan mannen, net als mensen die digitaal actief zijn en die zich ook later senior willen laten noemen dan wie dit niet is. Dat is een interessant inzicht voor de babyboomers en de oudste Generatie X-groep.

Je ziet ook dat de verschillen tussen de leeftijdssegmenten vervagen, omdat lifestyle steeds meer generaties overstijgt. Dat komt onder andere doordat babyboomers zo lang mogelijk proberen om zich jong te blijven gedragen en dus het gedrag van de jongere generaties overnemen. Vijftigers en zestigers hangen aan de elastiek van de jongerencultuur tot hij springt. Dan mag je hen ook senior noemen.

In welk opzicht is die vaststelling belangrijk voor marketeers?
Deze mensen – die ik silver ones heb genoemd om ze als doelgroep een naam te geven en dus te identificeren - worden momenteel niet bediend en vormen dus een nieuw publiek dat niet alleen bruist van de energie, maar vaak over heel wat middelen beschikt. Voor hen kunnen nieuwe producten en diensten ontwikkeld worden die vandaag nog niet bestaan.

In het boek behandel ik de kwestie in twee delen. Het eerste deel schept inzicht in het verleden en het heden van de huidige vijftigplusser. Een kwestie van deze nieuwe consument beter te leren kennen. In het tweede deel reik ik dan een aantal pistes aan waarmee marketeers maar ook product- en service designers aan de slag kunnen.

Shoot ahead!
Zodra je 50 wordt, groeien je tenen met 5 cm. Vanaf dan is elke verwijzing naar de leeftijd uit den boze. Het komt erop aan meerwaarde te ontwikkelen voor een leeftijdloze samenleving, vanuit ‘design for all’. Zo moet niemand zich gestigmatiseerd voelen. Er zijn merken die dat al bijzonder goed doen, zoals de iPhone of Ikea bijvoorbeeld. Beide spreken alle leeftijden aan. Elke iPhone-gebruiker kan zijn telefoon zo instellen dat die precies op zijn maat werd ontwikkeld. Ikea stelt een zelfde meubel in drie of vier verschillende opstellingen voor zodat het telkens een andere consument aanspreekt en dus ook silver ones.

Je hebt het ook over de waarde van nostalgie.
Wel ja, hoe ouder je wordt, hoe nostalgischer je wordt. Daarom is het voor merken interessant om moodboards te maken van de jeugdjaren van deze nieuwe generatie vijftigers en zestigers. Muziek katapulteert hen terug in de tijd. Goede reclame schakelt het rationele brein uit en nostalgie kan daarbij helpen. Mercedes deed dat uitstekend met zijn ‘Built to be wild’ campagne op de tonen van  ‘Born to Be Wild’ uit de film ‘Easy Rider’ (1969). En wie koopt nu vooral dit soort auto’s? Juist!

Een niet onbelangrijk onderscheid voor marketeers als het om 50-plussers gaat, lijkt me hun mediaconsumptie. Die verschilt toch wel enigszins van die van de jongeren, of vergis ik me?
Als je kijkt naar de groep silver ones, zal je inderdaad vaststellen dat ze door de band nog televisie kijken op een tv-toestel en dat zenders nog hun curerende functie hebben, iets wat bij jongeren totaal aan het verdwijnen is: zij hebben intussen andere platformen die hun mediakeuzes bepalen. Maar toch zullen ook silver ones geleidelijk hun mediaverbruik aanpassen. Dat die verschuiving er aankomt, blijkt onder andere uit de plannen van Netflix om ook de 50- en 60-plussers te bereiken. In dat verband is het bijvoorbeeld belangrijk dat de keuze niet te groot wordt en dat het platform die rol van curator opneemt.

The Silver Ones is verschenen bij uitgeverij Pelckmans. Filip Lemaître vertrekt met zijn boek on Tour en bespreekt met een aantal experts items uit zijn boek. Je ontdekt de video’s hier.ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Ceramiek: de B-side van Alex Gabriels

Ceramiek: de B-side van Alex GabrielsDOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier