Fr
Close

CANNES LIONS 2018

Young Marketers Pieter-Jan Passchaert & Alexis Meeus (AB InBev): "Simplicity and emotion are key!"

Maandag 16 Juli 2018

Young Marketers Pieter-Jan Passchaert & Alexis Meeus (AB InBev):Voor het tweede jaar op rij stuurde Brightfish een team Young Marketers naar de Cannes Lions om daar deel te nemen aan de gelijknamige competitie. Alexis Meeus en Pieter-Jan Passchier, respectievelijk Brand Manager Jupiler en Senior Brand Manager Cubanisto-Corona bij AB InBev. Het duo greep naast de Lion, maar blikt wel terug op een leerrijke ervaring en een inspirerende week.

Voor we overgaan tot jullie Cannes-exploten, wat heeft jullie ertoe aangezet om deel te nemen aan de Young Marketers?

Alexis Meeus: Eerst en vooral voor de uitdaging. Ik wilde aan mezelf bewijzen dat ik de juiste beslissing had genomen om een marketeer te zijn en dat ik in staat was om België te vertegenwoordigen. De Cannes Lions zijn uniek en ik wilde meedoen omdat ik dit evenement erg inspirerend vind voor een marketeer.

Pieter-Jan Passchier: Mijn voormalige manager nam vorig jaar deel aan de Young Marketers of the Year Belgium en won de award. Dit motiveerde mij om zelf deel te nemen en om wat ik zover bij AB InBev heb geleerd vanuit een andere invalshoek te bekijken.

Kunnen jullie iets meer vertellen over de case die jullie gepresenteerd hebben?

AM: De briefing kwam van de Movember Foundation. De doelstelling was om een innovatief idee te presenteren om mensen te overtuigen geld aan de organisatie te schenken door gebruik te maken van hun belangrijkste kanaal, Facebook. We moesten ons idee in vijf minuten verkopen aan een tiental personen. Dat is altijd een uitdaging.

PJP: Het doel was om een merk naar keuze in ons bedrijf te linken aan het goede doel Movember. Dat wil de gezondheid van mannen ondersteunen op drie vlakken: mentale gezondheid, preventie van teelbal- en prostaatkanker. Om de betrokkenheid van de doelgroep te verhogen was de specifieke doelstelling een stijging van het aantal organische Facebook posts rond Movember door de doelgroep.

Om dat te bewerkstelligen hebben wij alle regionale en lokale verantwoordelijken binnen onze pilsmarkt op globaal niveau ingeschakeld, om zo op een relevante manier naar de doelgroep van Movember te communiceren en user generated content te delen op hun persoonlijke Facebook pagina’s. Dat kon aan de hand van een Facebook app die een biermerk dat bijzonder geliefd is bij het publiek in een bepaalde regio (‘most loved brand’) linkt met een Facebook user en zo op een gemakkelijke manier persoonlijke content kan aanmaken die in lijn is met onze voorgestelde campagne. Tegelijk worden de vrienden van die persoon geëngageerd om zelf mee te doen en aldus de donaties te vergroten (extra trigger).

Wat vinden jullie van de winnende case, ‘Dá Bigode!’ ?

AM: De winnende case maakt volgens mij het verschil door de nadruk te leggen op eenvoud en emotie. Natuurlijk was ze ook crreatief, maar de onderscheidende factor was emotie.

Wat voor insight hebben jullie meegebracht uit Cannes?

AM: Dare to do! Mijn ervaring als marketeer is dat we niet genoeg durven of dat we ons te veel beperkingen opleggen. Alle winnende cases zijn gedurfd. De creatieven waren niet bang om dingen uit te proberen en er emotie in te stoppen.

PJP: Ik kan het niet beter zeggen. Simplicity and emotion are key.

Archief / CANNES LIONS 2018