Fr
Close

CANNES LIONS 2018

'Cogs': de coup de coeur van Marcel Hulin (MM Luxemburg)

Donderdag 12 Juli 2018

'Cogs': de coup de coeur van Marcel Hulin (MM Luxemburg)

Dit jaar schitterde Luxemburg tijdens deze 65e editie van de Cannes Lions. Dat is een primeur die het verdient om op grote schaal te worden verspreid. Zeilt Productions won twee Bronze (Animation en Art Direction) in de categorie Film Craft met de film 'Cogs'. En dat maakt me dubbel gelukkig: zowel voor de erkenning van creatief werk 'made in Luxemburg' als voor de boodschap van hoop van de film, in een wereld die vaak de minder bedeelden vergeet.

Aan de basis van deze kortfilm, bedacht door M&C Saatchi, Sydney en geproduceerd door Laurent Witz (Zeilt), ligt een educatief project voor AIME, een Australische vereniging die pleit voor educatie en die kinderen en tieners wil ondersteunen in het proces van sociale emancipatie. De organisatie wil gelijkheid herstellen en wil dat elk kind een kans krijgt in de academische wereld.

Het verhaal is simpel: in een verdeelde wereld leven twee jongetjes heel verschillende levens. De een is bevoorrecht en de ander komt uit een minder gepriviligeerd milieu. In deze afzonderlijke werelden wordt het leven van elk individu bepaald door het sociale determinisme dat wordt gesymboliseerd door de rails waarop hij loopt. De bevoorrechte kleine jongen beseft de ongelijkheid en maakt zich los van de rails en loopt naar de minder bevoorrechte jongen om hem de hand te reiken. Deze kortfilm probeert een boodschap van hoop over te brengen: als we de wereld willen veranderen, moeten we de manier waarop die wereld werkt, veranderen. Het is mogelijk om sociaal determinisme te bestrijden en de cyclus van ongelijkheid te doorbreken. Hiervoor moeten kinderen zich realiseren dat ze de macht hebben om dit te doen.

Kortom, een uitmuntende productie voor deze kortfilm die de codes van sociale determinatie wil doorbreken.

Archief / CANNES LIONS 2018