Fr
Close

MEDIA

NRJ Vlaanderen gaat in zee met IP Belgium nadat VAR afhaakt

Woensdag 11 Juli 2018

NRJ Vlaanderen gaat in zee met IP Belgium nadat VAR afhaakt

Coup de théâtre in medialand. NRJ Vlaanderen, de nieuwe stadsradio van Mediahuis en SBS Belgium die vanaf september te beluisteren is op FM, de kabel en online, gaat dan toch niet zoals eerder aangekondigd in zee met de VAR als regiepartner. IP Belgium neemt de plaats van de VAR in. Een bekende van Mediahuis, want de landelijke regie commercialiseert zowel in het noorden als in het zuiden al Nostalgie, de landelijke radio van Mediahuis.

Volgens SBS Belgium trok de reclameregie van de VRT onverwacht en eenzijdig de stekker uit de opgestarte samenwerking. Over de beslissing om met de VAR samen te werken was eind vorige maand ophef ontstaan. Vooral Medialaan was not amused over die samenwerking tussen een commerciële en publieke speler, temeer omdat naar boven kwam dat de VRT volgens Medialaan sinds 2012 elk jaar systematisch meer reclame-inkomsten haalde dan wat in de beheersovereenkomsten toegestaan is. Vlaams minister voor Media Sven Gatz besliste daarop om de samenwerking tussen de VAR en de tandem Mediahuis/SBS Belgium onder de loep te nemen.

Peter Quaghebeur, CEO SBS Belgium: “De keuze van VAR om minder dan twee maanden voor de start van NRJ Vlaanderen de samenwerking als mediaregie voor NRJ Vlaanderen eenzijdig te beëindigen, belemmert en verhindert de commerciële opstart van een nieuwe speler op de Vlaamse radiomarkt. Deze aanpak van VAR is bijzonder schadelijk voor de dynamiek binnen de Vlaamse radiomarkt. We brengen momenteel de schade van deze alleszins ontijdige beslissing in kaart en beraden ons over juridische stappen.”

Saskia Schatteman, CEO van VAR, wijt het afspringen van de deal aan de structuur van de VAR. VAR en SBS Belgium hebben de voorbije vijf weken zeer nauw samengewerkt om een degelijke samenwerking voor de regie van NRJ Vlaanderen vorm te geven. Helaas bleek bij de gedetailleerde uitwerking van de werkwijze die nodig zou zijn om op een volledig correcte manier de belangen van VRT en NRJ te behartigen, een verregaande herstructurering binnen VAR nodig. Dit was helaas op korte termijn niet implementeerbaar. Wij betreuren dit ten zeerste en hebben SBS Belgium geïnformeerd zodra dit duidelijk werd. VAR werkt steeds aan een constructieve samenwerking in de mediasector en beoogde dat ook hier.

Tom Klerkx, Managing director NRJ Vlaanderen, van zijn kant verheugt zich op de samenwerking. “Met IP als nieuwe regiepartner aan boord zijn we ervan overtuigd dat de commerciële vertegenwoordiging van de gloednieuwe Vlaamse zender in goede handen is. IP heeft ervaring bij het vermarkten van opstartende radio’s. Ze hebben al bewezen slagvaardig en constructief mee te kunnen bouwen aan een merk.”

Denis Masquelier, General Manager IP Belgium, had ook nog een reactie in huis: “IP Belgium is bijzonder trots op deze samenwerking met NRJ Vlaanderen en zal alles in het werk stellen om dit initiatief te laten uitgroeien tot een groot succes. Door met IP in zee te gaan, kiest NRJ Vlaanderen voor de expertise en de ervaring van de enige regie die Belgische adverteerders een volledige dekking van het land kan bieden. Dat is te danken aan een portefeuille vol sterke merken waarmee de regie alle soorten publiek kan bereiken. NRJ Vlaanderen gaat de radiodekking van IP nu nog verder helpen uitbouwen, vooral dan de dekking op jongeren. Op die manier bevestigt IP haar positie als belangrijkste nationale radioregie.”

Archief / MEDIA