SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

De kikker die vetter wilde zijn dan de os, door Salma Haouach (experte storytelling & media)

Zondag 17 Juni 2018


De kikker die vetter wilde zijn dan de os, door Salma Haouach (experte storytelling & media)
“Sinds jullie in de marketing begonnen zijn met content te maken, ontstaat vooral de indruk dat jullie je met communicatie bezighouden.”
“Neen, dat is de taak van de communicatie, dat moet je met hen bekijken.”
“Dat heeft te maken met de corporate communicatie, ze moeten mee op de hoogte gehouden worden.”
“Dat initiatief valt onder PR, het is niet logisch dat het bij marketing ontstaat.”
“Omdat er producten in dat hele verhaal voorkomen, zouden we de marketing hierbij moeten betrekken.”
“Als je native onderhandelt met een media-uitgever, moet het mediabureau meedoen.”
 
Levensechte fragmenten uit het leven bij mijn klanten.
Ze doen me denken aan het verhaal van de kikker die vetter wilde zijn dan de os, terwijl iedereen zijn eigen plaats, zijn eigen talenten en zijn eigen formaat heeft. Je kunt je afvragen wie de kikker is en wie de os #verhandeling #jehebt3u
 
Ik denk dan altijd: “So what?”
Als consultant formuleer ik dat wel enigszins anders en zeg ik: “Ik ga in jullie processen de factor identificeren die het mogelijk maakt om deze actie te activeren en ervoor zorgen dat onze doelstellingen worden bereikt volgens nieuwe KPI’s en zinvolle content.”
Of, korter gezegd: ‘Our ships must sail in the same direction.'
 
Let op, ik ben heel blij dat ik het verschil niet meer moet uitleggen tussen content voor een brochure en het verhaal achter een product. Of dat ik niet meer moet herhalen dat je niet noodzakelijk van storytelling kunt spreken omdat iets op de sociale media staat.
 
We hebben hier te maken met een grijze zone, waar niemand zich durft aan wagen, de Bermudadriehoek van de marketing- en communicatiesector.
 
Er is een stilzwijgende verstandhouding gegroeid tussen de verschillende families – lees disciplines: ieder zijn territorium, ieder zijn business. Toch is er een zitje naast de adverteerder dat nog steeds onbezet is: de plaats van de speler die het verhaal construeert dat de partners zullen vertellen
 
Die grijze zone brengt allerlei veronderstellingen, gissingen en akkoordjes met zich mee. Als marketing begint met engagerende content te maken, begeeft hij zich dan niet op het terrein van de communicatie? De lijnen vervagen steeds meer. Marketing bouwt rechtstreeks mee aan content met de media-uitgevers om zijn producten te contextualiseren. Maar waar is dan de plaats van het mediabureau en zijn businessmodel? Enzovoort.
 
De kwestie van de bevoegdheid van de marketeers is de volgende. Terwijl er altijd van hen verwacht werd dat ze analytisch en precies waren, worden ze vandaag opgescheept met KPI’s inzake engagement.
 
Als de job slim toevertrouwd wordt aan het creatief bureau, wordt de verteller dan door hen aanbevolen? En waar stopt de marketingvertelling en begint die van de influencer en de lobbyist?
 
Het is alsof je de kaarten wilt herschudden voor het spel opnieuw begint en uiteraard wil niemand dat er een oorlog tussen de families uitbreekt.
 
Nochtans is er al bij al niet zo veel veranderd, ook al lijkt het van wel. De job van de verteller brengt ons terug bij de essentie van ons vak als reclamemaker: verhalen maken en vertellen, zoals het was voor alle mogelijke specialisaties opdoken. Dat het zitje waarover we het hadden vandaag leeg is, komt omdat het geleidelijk in de steek werd gelaten toen we reach boven engagement begonnen te verkiezen en massaal bereik boven emotie.
 
Als ik morgen een verhaal uitdraag dat een merk in een ‘sustainable’ context plaatst, vanwaar komt dan dat initiatief en wie draagt het uit? We weten allemaal dat we het moeten verspreiden met zogenaamde ‘marketingtools’ als we willen dat het blijft hangen, omdat die overeenstemmen met de onmiddellijke aandacht van ons publiek.
 
Want als vertellers verkopen we geen dromen, neen. We willen betekenis geven aan de boodschappen die we uitsturen. We willen ons publiek een reden geven om ons te lezen, om naar ons te luisteren of te kijken, om ons te liken, ons graag te zien. Voor we hun vragen ons te delen op Facebook, proberen we waarden te delen. Door onze verhalen hopen we vooral om de dag van ons publiek tot een betere dag te maken. Omdat we hen aan het lachen brengen, herinneren aan een basiswaarde, omdat we een andere bril aanreiken om door te kijken, omdat het publiek het fijn vindt tijd met onze content door te brengen.
 
Dat heet banden smeden, geloof ik.
 
In dat verband heb ik de volgende hypothese: we hebben de gewoonte aangekweekt ons publiek bijna te verplichten om ons populair te vinden. Ter verduidelijking: het is alsof bepaalde merken de populaire suikertantes waren die ons allerlei dingen lieten ontdekken. Vandaag zijn ze helaas veranderd zijn in van die oude zuurpruimen die ons verplichten tot de obligate natte zoen op hun wang (bah!).
 
Hoe kunnen we in zo’n context de kaarten herverdelen, zonder dat een van de spelers zich verplicht voelt om vals te spelen of te bluffen? Joker! Iedereen zal zijn spel onder de loep moeten nemen, zijn tactiek aanpassen en zichzelf in vraag stellen. Zonder de os te willen zijn als je een kikker bent.ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Thierry Brynaert:

Thierry Brynaert: "Met Wavemaker Consulting omvatten we vier vakgebieden die de sokkel van de consultagencies vormen"DOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier