Fr
Close

INTELLIGENCE

Seen from Space: Brightfish & 'viewable to viewed', something old & something new

Zaterdag 16 Juni 2018

Seen from Space: Brightfish  & 'viewable to viewed', something old & something newMet zijn White Paper over aandacht deed de regie Brightfish een beroep op state-of-the-art onderzoekstechnieken, dankzij de combinatie van het Belgische instituut Profacts en de Engelsen van Lumen Research. Beide gebruikten eye tracking, een techniek die de oogbewegingen meet en dus de aandacht.

Brightfish is helemaal mee met de tijdsgeest door zich te buigen over de ‘viewability’, een hot topic in digital. Voor de bestudeerde media (pers, bioscoop, tv en digital display) situeert dit Whitepaper zich op drie niveaus. Ten eerste houdt het rekening met de mogelijkheid om een advertentie te zien, met een percentage van 100% voor de bioscoop tot amper 22% voor het internet. Ten tweede onderzoekt de studie de potentiële contacttijd of de ‘viewable time’. Voor audiovisuele media is er sprake van de lengte van een klassieke spot, 30’’. Voor pers en digital is de duur zeer vergelijkbaar: 20 en 21’’. Ten derde wordt de duur van de aandacht gemeten. Hier is de kloof groot: 85% effectieve kijkduur voor de bioscoop (iets meer dan 25 seconden), 23% voor televisie (een kwart van het potentieel), 7.5% voor de pers en 1.5 seconde – minder dan 1% - voor digitale display.

“People don’t READ advertising. They LOOK at it. Big difference.”, schrijft Lumen Research dat ons eraan herinnert dat de reclamebeleving snel en vluchtig is. Wat er dan oud is aan de studie van Brightfish? De aandachtsratio van 85% voor de bioscoop vonden we al in het werk van wijlen Armand Morgensztern. Kortom, de bioscoop is en blijft een zeer immersief medium dat zijn unieke reclameslagkracht wist te behouden. Spijtig dat het publiek niet veel groter is!

Archief / INTELLIGENCE