SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Is brand marketing minder belangrijk geworden?, door Bill Pink (Kantar Millward Brown)

Zondag 15 April 2018


Is brand marketing minder belangrijk geworden?, door Bill Pink (Kantar Millward Brown)
In deze tekst onderzoekt Bill Pink, Head of Brand Guidance Analytics voor Noord-Amerika bij Kantar Millward Brown, het belang en het gewicht van brand marketing.

“Aan het begin van mijn carrière vertelde een van mijn klanten me dat de rol van brand marketing erin bestond de vraag op de markt naar een merk te bepalen ten opzichte van de concurrerende merken. Dat leek me een simpele maar elegante visie. Efficiënte marketing creëert en versterkt voortdurend de associaties, emoties en herinneringen van consumenten ten opzichte van een merk. Dat versterkt de mate van waarschijnlijkheid waarin consumenten het merk kiezen als ze een product moeten kopen of gebruiken. Het gaat om meer dan een verklaring of een overtuiging. De relatie tussen de manier waarop een consument de hoogstaande reclameaanpak van een merk ervaart en de affiniteit met dat merk, blijft zeer hoog (op basis van 16.525 wereldwijde merken, bedraagt de ratio 0,68).

Maar als dat het geval is, waarom kampen zoveel merken dan met de grootste moeilijkheden om te groeien? Als we geen rekening houden met de merken die ondersteund worden door matige reclame, waarom zien we dan niet meer merken groeien? De kwestie wekt veel debatten, want we zien nog steeds veel voorbeelden van gevestigde, mature merken die goed gepercipieerd worden door de consumenten, maar er niet in slagen dat te vertalen in consumptiegedrag.
“Ik houd van dat merk, maar ik koop iets anders”. Hoe kunnen merken geholpen worden om een geheel van gedragingen en attitudes te creëren die elkaar ondersteunen en versterken om die kloof te overbruggen? Of is branding, zoals nogal wat klanten me vragen, minder belangrijk geworden dan vroeger?
Het antwoord is gedeeltelijk te vinden in het feit dat de omgeving waarin merken opereren complexer is geworden en kan interfereren met het vermogen van brand marketing om groei te stimuleren.

Lidmaatschap van Amazon Prime of bier- en wijnclubs van de maand, creëren kanalen die zich rechtstreeks tot de consument richten en hun voordeel doen met gebruiksgemak en personalisatie. Er is ook een grotere schare aan winkel- en ambachtelijke merken die vaak performantere producten bieden of producten doe geassocieerd worden met relevante culturele trends. En iedereen beschikt over een gemakkelijke en onmiddellijke toegang tot online informatie over de prestaties van een product.

Maar het is niet omdat de omgeving steeds complexer wordt dat marketingspecialisten moeten besluiten dat brand marketing minder belangrijk is geworden. Integendeel, we zijn meer dan ooit overtuigd van zijn belang.

Als we niet blijven inzetten op de versterking van de positieve associaties en herinneringen met betrekking tot een merk, zal de geneigdheid om het te kopen nog minder sterk worden en zal het gedrag van consumenten nog diepgaander en nog sneller veranderen. Maar het gaat om veel meer dan het behoud van een positie of de vertraging van een daling.

Neem bijvoorbeeld enkele van de merken die hun waarde in hun respectieve categorieën het sterkst zien groeien. Amazon, Domino, Netflix, Tesla, Burger King... De gemeenschappelijke noemer achter hun groei, is hun vermogen om de consumenten een significant verschil aan te reiken. Er bestaan meerdere manieren om deze perceptie bij de consumenten te creëren, maar ze hebben allemaal een manier gevonden om daarin te slagen en een geheel van houdingen en gedragingen aan te kweken die elkaar ondersteunen en versterken. Dat is de uitdaging die merken vandaag moeten aangaan.

Het gaat steeds om dezelfde fundamentele principes, maar merken moeten vandaagop een creatieve manier nadenken over de manier waarop ze deze princips kunnen omvormen tot een groeistrategie.”ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Antoinette Ribas (DDB):

Antoinette Ribas (DDB): "Als we geloofwaardig willen blijven en verbonden met ons publiek, moeten we om te beginnen diversiteit in ruime betekenis en niet enkel inzake sekse aanmoedigen"DOSSIER  Profitability Survey 2017 : De groei was van korte duur voor de ACC-bureaus  


Naar jaarlijkse gewoonte verzamelde de Association of Communication Agencies (ACC) de financiële cijfers van zijn leden om de temperatuur van de markt te meten. Het resultaat voor 2017? Een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Forrester maant reclameholdings aan hun businessmodel te herzien  


Kan creatief ondernemerschap het businessmodel van de communicatiebureaus redden? Ted Schadler, VP Principal Analyst bij Forrester, stelt de vraag op de beroemde blog van zijn werkgever en...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Saatchi & Saatchi New Directors' Showcase: de keuzes van Ridley Scott  


Trouwe Cannes Lions-gangers schuiven op donderdagmorgen zonder morren aan voor een van de jaarlijkse hoogtepunten van het festival: the New Directors’ Showcase van Saatchi & Saatchi. Dit jaar was...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier